Vilhelmina
11 °C
28 °C

Átszakítja a töltéseket az Elba

2002.08.19. 20:00
Csehországban és Németországban folytatódik az apadás, de Németországban az Elba felső és középső folyásán még több helyen kritikus a helyzet.
Németországban az Elba középső és felső folyásánál feszült a helyzet, másutt csökken a vízszint. Az Elbán és mellékfolyóin levonuló ár négymillió embert érint, eddig 15 halálos áldozatot szedett. Wittenbergnél az Elba vize szinte akadálytalanul folyik a mezőre, a töltés hét helyen átszakadt.

A világörökség részéhez tartozó Wittenberg óvárosát, a Luther-emlékhelyeket, így Luther Márton szülőházát és a vártemplomot, amelyre 1517-ben kitűzte 95 tézisét, nem fenyegeti veszély. Wittenberg környékén 40 helység 40 ezer lakosát telepítették ki, vagy szólították fel lakóhelyük elhagyására.

Dessauban, ahol a Bauhaus a világörökség része, csillapodik a hullámverés, az Elba magassága hétfőn csökkent, a töltés állapota egy helyen kritikus. Torgau szász várostól északra átszakadt a töltés. Több falut, valamint Torgau Döhlen nevű városrészét elöntötte a víz. Brandenburg tartomány déli csücskén a mentő csapatoknak Mühlberg közelében sikerült a töltés repedését kétharmad részt betömni.

Két méter magas víz az utcákon

A Szász-Anhalt tartománybeli Bitterfeldben a stabilizálódás jelei tapasztalhatók. Kitart a belvárost védő gát - miközben más utcákon helyenként két méter magasan is hömpölygött a Mulde vize -, s a főleg vegyi üzemekkel betelepített ipari park is száraz. Drezdában viszonylag nyugodt éjszakát töltöttek el a védők. Az Elba szintje reggel 7,70 méter volt, csaknem 2 méterrel kevesebb a két nappal korábban mért 9,39 méteres rekordmagasságnál. Szászország és Szász-Anhalt tartományban a megsérült épületek közé tartozik a Semper opera és a képtáráról híres Zwinger. Ezek az intézmények máris kétmillió eurót kaptak kármentésre.

Öt napig sodorta a víz
Az Elbából halászták ki Drezda és Magdeburg között hétfőn a prágai állatkert oroszlánfókáját: a Gaston névre hallgató állatot múlt szerdán sodorta el a Moldva. A cseh közszolgálati rádió jelentése szerint Gaston szombaton az észak-csehországi Hrenskónál úszott át a cseh-német határon és sodródott a megáradt Elbába. A prágai állatkert sztárját Drezdától északra, hétfőn, a dél körül mentették ki végül a vízből. A tizenegy éves tengeri emlős, amelyet 1991-ben vásároltak egy namíbiai üzletembertől, jó fizikai állapotban vészelte át a nem mindennapi megpróbáltatást. Még a nap folyamán cseh állatorvosok indulnak Németországba, hogy hazaszállítsák a fókát. Mintegy 1000 állatot kellett evakuálni a prágai állatkertből még az árvíz előtt, ennek ellenére az áradás egy elefánt, egy oroszlán és egy medve életébe került, az anyagi kár pedig 300 millió koronára (9,7 millió euró) tehető.