Szilárda
-4 °C
3 °C

Átszakítja a töltéseket az Elba

2002.08.19. 20:00
Csehországban és Németországban folytatódik az apadás, de Németországban az Elba felső és középső folyásán még több helyen kritikus a helyzet.
Németországban az Elba középső és felső folyásánál feszült a helyzet, másutt csökken a vízszint. Az Elbán és mellékfolyóin levonuló ár négymillió embert érint, eddig 15 halálos áldozatot szedett. Wittenbergnél az Elba vize szinte akadálytalanul folyik a mezőre, a töltés hét helyen átszakadt.

A világörökség részéhez tartozó Wittenberg óvárosát, a Luther-emlékhelyeket, így Luther Márton szülőházát és a vártemplomot, amelyre 1517-ben kitűzte 95 tézisét, nem fenyegeti veszély. Wittenberg környékén 40 helység 40 ezer lakosát telepítették ki, vagy szólították fel lakóhelyük elhagyására.

Dessauban, ahol a Bauhaus a világörökség része, csillapodik a hullámverés, az Elba magassága hétfőn csökkent, a töltés állapota egy helyen kritikus. Torgau szász várostól északra átszakadt a töltés. Több falut, valamint Torgau Döhlen nevű városrészét elöntötte a víz. Brandenburg tartomány déli csücskén a mentő csapatoknak Mühlberg közelében sikerült a töltés repedését kétharmad részt betömni.

Két méter magas víz az utcákon

A Szász-Anhalt tartománybeli Bitterfeldben a stabilizálódás jelei tapasztalhatók. Kitart a belvárost védő gát - miközben más utcákon helyenként két méter magasan is hömpölygött a Mulde vize -, s a főleg vegyi üzemekkel betelepített ipari park is száraz. Drezdában viszonylag nyugodt éjszakát töltöttek el a védők. Az Elba szintje reggel 7,70 méter volt, csaknem 2 méterrel kevesebb a két nappal korábban mért 9,39 méteres rekordmagasságnál. Szászország és Szász-Anhalt tartományban a megsérült épületek közé tartozik a Semper opera és a képtáráról híres Zwinger. Ezek az intézmények máris kétmillió eurót kaptak kármentésre.

Öt napig sodorta a víz
Az Elbából halászták ki Drezda és Magdeburg között hétfőn a prágai állatkert oroszlánfókáját: a Gaston névre hallgató állatot múlt szerdán sodorta el a Moldva. A cseh közszolgálati rádió jelentése szerint Gaston szombaton az észak-csehországi Hrenskónál úszott át a cseh-német határon és sodródott a megáradt Elbába. A prágai állatkert sztárját Drezdától északra, hétfőn, a dél körül mentették ki végül a vízből. A tizenegy éves tengeri emlős, amelyet 1991-ben vásároltak egy namíbiai üzletembertől, jó fizikai állapotban vészelte át a nem mindennapi megpróbáltatást. Még a nap folyamán cseh állatorvosok indulnak Németországba, hogy hazaszállítsák a fókát. Mintegy 1000 állatot kellett evakuálni a prágai állatkertből még az árvíz előtt, ennek ellenére az áradás egy elefánt, egy oroszlán és egy medve életébe került, az anyagi kár pedig 300 millió koronára (9,7 millió euró) tehető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!