Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rehabilitációs központ elefántoknak

2001.01.06. 10:30
Öreg és drogbeteg teherhordó elefántokat kezelnek a brit RSPCA állatvédő alapítvány kórházában Thaiföldön. Az állatokat a helyi munkások injekciózzák be amfetaminnal, hogy gyorsabban és nagyobb hatékonysággal dolgozzanak. Az ormányosokat fakitermelésnél használják a helyiek, egyébként illegálisan, az erdőirtást ugyanis tíz éve betiltották a délkelet-ázsiai országban.

Thaiföld olyan hely, ahol az emberek gyakrabban használnak elefánthátat és ormányt anyagmozgatás céljából, mint pótkocsis teherautót, ami nyilván azért alakult így a távol-keleti országban, mert arrafelé több van kedves ormányosból, mint ronda platós pótkocsiból, legalábbis a dzsungelben.

Élő tehertaxi

Sajnos azonban Thaiföld áruszállítási kultúrája nem azért mozdult el az izomerő irányába lóerők helyett, mert a helyiek rájöttek, hogy az elefánt kevésbé szennyezi a környezetet, mint a dízelmotor (ha helyi fiataldemokrata volnék, bizonyára ezt állítanám a bangkoki televízióban). A trópusi őserdőhöz ideálisan alkalmazkodott vastagbőrűeket jobbára illegális fakitermelésre használják, egy elefánt ugyanis sokkal kevesebb zajt csap, mint egy teherautó, és nem kell neki betonút sem a közlekedéshez.

Az elefántok helyzetét ugyancsak megnehezítette a kormány, amikor 1989-ben betiltotta az erdőirtást, és így többszáz elefánt és mahout (elefánthajcsár) került az utcára. A tiltás persze nem szüntette meg a favágást, illegálisan továbbra is űzik, így sok elefántnak ma is ,,jut munka". A thai állatvédők adatai szerint jelenleg 2300 elefánt él vadon és 2700 fogságban Thaiföldön. A domesztikált állatok közül legalább ezren dolgoznak az illegális fakitermelőknek.

'Beszpídezett' elefántok

A thaiföldiek most amfetamin injekciókkal turbózzák fel az elefántokat, hogy gyorsabban menjen a meló, és kisebb legyen a lebukás veszélye. A drogos ormányos ugyanis sokkal hatékonyabb munkaerőnek bizonyul, mint az alapjáraton meglehetősen lomha kollégája; néhány szpídes fuvar azonban teljesen legyengíti a hatalmas állatok szervezetét. ,,Az amfetamintól legyengült példányok sokszor menni sem tudnak a kimerültségtől. Egy helyben állnak és ingatják magukat, vagy egyszerűen összerogynak a fáradságtól" - mondta a kórház egyik orvosa a Sky News érdeklődésére.

Elefántmenhely

A brit RSPCA állatvédő alapítvány tudomást szerzett a visszaélésekről és elefántmenhelyet épített, ahol elsősorban a drogtól megbetegedett állatokat kezelik, de sok árván maradt elefántbébit és az orvvadászok golyóitól sebesült állatot is ápolnak a thaiföldi állatkórházban. Dr Sittidet Mahasawangkul, az állatklinika vezetője a Sky Newsnak elmondta, hogy a felgyógyult ormányosokat több hónapig tartó fokozatos ,,visszaszokási időszak" után szállítják eredeti élőhelyükre. ,,Vannak olyan állatok is, akik túlságosan megszelídültek a kórházban töltött idő alatt, és már nem volnának képesek a beilleszkedésre saját élőhelyükön. Ezeket vadasparkokba szállítjuk, ahol turistákat visznek majd a hátukon farönkök helyett" - tette hozzá a szakember.