Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Gyilkos elefántok

2005.12.26. 19:14
Élelmet keresve törnek be falvakba azok az elefántok, amelyeknek természetes életterük egyre csökken a dél-kelet ázsiai országokban. A "falujárások" következménye az elefántirtás, mely miatt Bangladesben már csak 350 elefánt él szabadon. Az országban egy most készült tanulmány szerint 1996 óta legalább kétszáz embert öltek meg a legnagyobb szárazföldi állatok.
Legalább kétszáz embert öltek meg 1996 óta Bangladesben elefántok, főleg azért, mert a sűrűn lakott országban egyre fogy természetes élőterük - mutatták ki egy vasárnap közzétett tanulmány szerzői. 51 áldozat az ország északi hegyvidékén került a feldühödött elefántok útjába, a többiek zöme a Csittagong körüli hegyek erdeiben vált az ormányosok áldozatává. A témával foglalkozó kormányzati tanulmányt a BBS bangladesi hírügynökség ismertette.

A megdöbbentő statisztikát még ijesztőbbé teszi, hogy Bangladesben már csak mintegy 800 elefánt maradt, nem utolsósorban éppen az ilyen drámák következtében, a szabadban pedig már csak 350 ormányos él.

Fogy az élettér

A 140 millió lakosú Banglades a világ legsűrűbben lakott országa, négyzetkilométerenként mintegy ezer lakossal. Az elefántok, mivel a természetes élőhelyükül szolgáló erdők területe folyton csökken a fakitermelés következtében, élelmet keresve be-betörnek a falvakba, ilyenkor történik a legtöbb emberhalállal végződő incidens. A jelenség egyébként nem egyedi, számos dél-kelet ázsiai országban jellemző: augusztusban vadelefántok törtek be erdőszéli falvakba Szumátra szigetén és mintegy 200 családot menekülésre kényszerítettek. A hivatalos indonéz hírügynökség, az Antara jelentése szerint a 11 elefánt egy impozáns agyarú hím vezérletével éjszakánként támadt rá a dél-szumátrai falvakra.

Ugyancsak augusztusban két embert ölt meg egy tomboló elefánt Sri Lankán. A nagyarányú erdőirtás és a szárazság miatt Srí Lanka 3500 egyedet számláló elefánt-állományából táplálékot és vizet keresve több száz ront be időnként valamelyik településre, aminek aztán az (is) a következménye, a feldühödött gazdálkodók évente mintegy 150-160 állatot lelőnek le vagy megmérgeznek.