Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ormányosok Tel-Avivból

2006.07.17. 13:17
Repülőgéppel érkeznek ma este Ferihegy I-re az izraeli elefántok. Innen kamionnal utaznak tovább a nyíregyházi állatkertbe, ahol jövő héttől már a látogatók is megnézhetik őket.

A két afrikai elefánt az Európai Fajmegmentési Program keretén belül érkezik a nyíregyházi elefántházba. A programban résztvevő állatkertek időnként kicserélik egymás közt az állatokat, hogy biztosítsák a fajfenntartást. Az állatkertbe áprilisban már érkezett egy afrikai hímelefánt, és a tel-avivi tenyésznőstény és a másfél éves borja után két másik nőstényelefánt is érkezik a közeljövőben különböző állatkertekből.

Csak a szállítással voltak gondok

Gajdos László, a nyíregyházi állatkert igazgatója elmondta, hogy egyetlen nehézséget a szállítás okozta, mivel az elefántokat külön ládában helyezték el, hogy a nőstény nehogy kárt tegyen véletlenül a borjában. A több mint fél éves szervezőmunka után egy átalakított repülőgép hozza az állatokat Magyarországra. "A szervezőknek semmi különleges intézkedést nem kellett tennünk az izraeli helyzet miatt, mert Tel-Aviv elég messze van a háborús övezettől." - mondta kérdésünkre Gajdos László.

Az elefántok holnap reggelre érnek Nyíregyházára, ahol egy hét múlva megnézhetik őket a látogatók, és pár hét múlva már csatlakozhatnak Szabolcshoz, a Varsóból érkezett hímelefánthoz.

Az afrikai elefánt (Loxodonta africana) a Föld legnagyobb szárazföldi emlőse. Mind a nőstény, mind a hím egyedek rendelkeznek agyarral, 4 méter magasra is megnőhetnek és súlyuk elérheti a hét tonnát. Agyara miatt az afrikai elefántokra évtizedekig vadásztak, mára a veszélyeztetett fajok közé tartozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!