Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tényleges életfogytig kettős gyilkosságért

2004.02.17. 14:46
Több emberen elkövetett emberölés, fogolyszökés, valamint társtettesként elkövetett rablás és súlyos testi sértés miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Ítélőtábla Cs. Pétert, aki feltételesen sem bocsátható szabadlábra.
Kedden hozott jogerős ítéletében életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla Cs. Pétert, a Magyarkesziben négy évvel ezelőtt elkövetett kettős gyilkosság és más bűncselekmények vádlottját. A táblabíróság súlyosbította az első fokon eljáró Tolna Megyei Bíróság korábbi, szintén életfogytiglani szabadságvesztésre vonatkozó határozatát azzal, hogy az elkövetőt a feltételes szabadlábra bocsátás kedvezményéből kizárta.

Elvágta a torkukat

A tényállás szerint a most 25 éves férfi 2000. szeptember 13-án Magyarkesziben egy idős asszony nyári konyhájában iszogatott, majd később visszatért a bögrecsárdába, hogy pénzt szerezzen. Amikor a tulajdonos a lopáson tetten érte, Cs. Péter késsel támadt rá, torkát átvágta, eltette a fellelhető pénzt, majd a lakóházban további értékek után kutatott. Így talált rá az ott albérletben lakó 22 éves tanítónőre, akit hasonló módon gyilkolt meg.

A nagy visszhangot kiváltó ügyben később újabb fejlemények történtek. Az előzetes letartóztatásban lévő fiatalember rátámadt az őt kihallgatni akaró ügyészre és egy fegyőrre. Ez utóbbi ügyben gyorsított eljárással börtönbüntetésre ítélték, majd a kettős emberölés bírósági tárgyalására 2002. októberében újra Szekszárdra szállították. Cs. Péter ekkor kijátszotta az őröket, átmászott a büntetés-végrehajtási intézet első emeleti folyosójának ablakrácsán, onnan az utcára ugrott és megszökött. Autóstoppal akart hazajutni, de Iregeszemcse közelében kiszállt, majd eltűnt egy kukoricásban. Az ugrás következtében megsérült a gerince, ezért nem jutott messzire, néhány nap múlva elfogták.

"Könnyen öltem"

Az első fokú tárgyalást követően a vádlott és ügyvédje enyhítésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett. A másodfokú eljárásban az ítélőtábla büntetőtanácsa korábbi eljárási hibákra hivatkozva elrendelte bizonyos dokumentumok, helyszíni szemlék jegyzőkönyveinek, szakértői véleményeknek, korábbi vádlotti tanúvallomásoknak az ismertetését. Ezekből kiderült, hogy Cs. Péter, aki a bíróság előtt a gyilkosságokat következetesen tagadta, a nyomozás során többször is beismerő vallomást tett, s az esemény rekonstruálásakor pontosan elmondta, mit, hogyan, s miért csinált.

Vallomásaiban, hozzátartozóinak írt leveleiben egyebek mellett a következőket írta: "Könnyen öltem őket, nem számított, kik voltak. Jó volt nekem, élveztem a sikert." Később szeretteinek már azt panaszolta: "bár jó mókának tartom, hogy vádolnak valamivel, de ezt nem én követtem el".

A kedden megtartott másodfokú tárgyalási napon az ügyész új eljárás lefolytatását indítványozta, mert úgy vélte: a megyei bíróságon elkövetett hiányosságokat az ítélőtáblán már nem lehet pótolni. Vádlott és védője pedig az emberölés vádjának elejtését, más bűncselekményekben pedig enyhítést kértek. Az ítélőtábla az indítványoknak nem adott helyt, és a vádlottat bűnösnek mondta ki nyereségvágyból és más aljas indokból, több emberen elkövetett emberölés, fogolyszökés, valamint társtettesként elkövetett rablás és súlyos testi sértés miatt, amiért életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte.

"Akkor is jogerős"

A vádat a korábbi beismerő vallomások, levelek, valamint azok a tények alapozták meg, hogy Cs. Péter a helyszíni szemléken olyan részletekkel szolgált a tett elkövetésének körülményeire vonatkozóan, amelyeket csak a gyilkos ismerhetett.

A bíró indoklásában megjegyezte: azért döntöttek a feltételesen szabadlábra bocsáthatóság kizárásáról, mert Cs. Péter bűncselekményei összességükben kimagasló tárgyi súlyúak, ezért mind a büntetés célját, mind a társadalom védelmét tekintve megalapozott, hogy az elkövetőt végleg kirekesszék a társadalomból.

A bíró kérdésére, miszerint tudomásul veszi-e az ítéletet, a vádlott nemmel felelt, mire a bíró válaszul csak annyit jegyzett meg: "akkor is jogerős".