Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Két nap alatt öt brit tinédzsert ítéltek életfogytiglanra

2005.03.11. 16:55
Életfogytig tartó börtönre ítélték pénteken a tanárát megerőszakoló tizenhárom éves fiút, egy másik bíróságon szintén életfogytigot szabtak ki egy késelő tinédzserre Angliában. Csütörtökön három fiatalra mondtak ki hasonló ítéletet társuk brutális meggyilkolása miatt.

Sorozatban az ötödik tinédzsert ítélték pénteken életfogytig tartó szabadságvesztésre az angol bíróságok. Az utóbbi időben elszaporodott kegyetlenkedések, közfelháborodást kiváltó gyilkosságok miatt a brit lapok már jó ideje morális válságról cikkeznek, de egyes vélekedések szerint ezek az bűncselekmények nem a társadalmi állapotokat tükrözik, csupán borzalmas egyedi esetekként tekinthetők. A brit jogszabályok szerint fiatalkorúakra is ki lehet szabni a legsúlyosabb büntetéseket.

Tanárát erőszakolta meg

Életfogytig tartó börtönre ítélték pénteken a tanárát megerőszakoló tizenhárom éves fiút Angliában, írja a BBC. A Durham megyei iskolás tizenkét éves volt, amikor 2004 novemberében egy iskolai különóra alkalmával erőszakosan közösült tanárával, majd ellopta áldozatának kocsiját. A fiú vallomásaiban beismerte tettét.

Justice Grigson bíró az ítélet indoklásakor azt mondta, a szigorú büntetést az indokolja, hogy a fiatalkorú vádlott ha tehetné, nagy valószínűséggel ismét elkövetne hasonlóan súlyos bűncselekményeket. "Ezért a közösséget megfelelő védelemben kell részesíteni, míg a probléma meg nem oldódik" - szólt a bírói vélekedés. Azt, hogy az elítélt kamasz leghamarabb mikor helyezhető feltételesen szabadlábra, még nem határozta meg a bíróság.

Szíven szúrta

Ugyancsak pénteken ítéltek ugyancsak életfogytig tartó szabadságvesztésre egy másik fiatalkorú diákot Angliában. A jelenleg 14 éves Hakeem Johnson egy londoni pizzázóban keveredett vitába az eladóval egy kedvezményes pizzán, és dühében szíven szúrta a 32 éves Noor Kasimit, aki öt napja dolgozott ott. A férfi hat nappal később, a kórházban halt bele súlyos sérülésébe.

Johnsont nem sokkal a gyilkosság előtt csapták ki az iskolából, ahol kalapáccsal fenyegetett meg egy tanárt 2004 májusában, és több késes rablótámadás miatt is a rendőrség látókörébe került. Gerald Gordon bíró szerint "egyre többen tartanak maguknál kést fegyverként manapság. A késhordást választó fiatalok nem számíthatnak könyörületre a bíróság előtt."

Kaszás gyilkosok

Csütörtökön három tinédzsert ítéltek életfogytiglanra a sheffieldi bíróságon, a fiatalok 2004 nyarán brutálisan meggyilkolták egyik társukat, egy túra alatt. A vádlottak hidegvérrel támadták meg a sátrában tartózkodó társukat. Rugdosták, taposták a védekezésre képtelen fiút, a fejére nejlonzsákot húztak, majd nekiestek két kaszával. A halálra kaszabolt áldozat testén hatvan különféle súlyosságú sérülést találtak az esetet kivizsgáló hatóságok.

Andrew Smith bíró szerint a vádlottak hidegvérrel támadták meg a sátrában tartózkodó társukat. "Meg akarták ölni. Ez volt a legkegyetlenebb bűncselekmény amiről valaha is hallottam, és egyben a legszörnyűbb is, mert fiatalkorúak követték el" - mondta a bíró az ítélet kihirdetésekor.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft