Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Életfogytiglan a prostituáltak gyilkosának

2003.10.16. 13:21
Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön Pásztor Józsefet két prostituált megölése miatt. A 33 éves fiatalember feltételes szabadságra bocsátása leghamarabb 35 év múlva vizsgálható.
Pásztor Józsefet több emberen, nyereségvágyból, az egyik esetben különös kegyetlenséggel, a másik esetben előre kitervelten elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek az ítélőtábla. Az eljárás adatai szerint a büntetlen előéletű Pásztor Józsefet 2000-ben részint súlyos anyagi gondok, részint házaséletének szexuális zavarai nyomasztották, s emiatt újsághirdetés útján prostituáltakkal került kapcsolatba, rendszeres kuncsaftjukká vált.

Elvágta a nyakát

A férfi 2000 júniusában felkereste egyik prostituált ismerősét, akivel közösült, majd lefeküdtek aludni. A férfi azonban később egy ott szerzett késsel többször megszúrta az alvó nőt, majd elvágta a nyakát. Ezt követően lezuhanyozott, kivett áldozata táskájából 50 ezer forintot, és távozott.

Két hét múlva a vádlott felkeresett egy másik prostituáltat, de ekkor már kést is vitt magával. Pásztor József ezúttal közösülés közben szúrta háromszor hátba áldozatát, ekkor azonban előugrott a lakásban elrejtőzött férj, akivel az elkövető dulakodott, majd hiányos öltözetben az emeleti lakás ablakán keresztül elmenekült.

Beismerte

A rendőrség a helyszínen talált anyagmaradványok alapján DNS-vizsgálat segítségével azonosította a két prostituált igen széles vendégköréből az elkövetőt. Pásztor Józsefet tíz hónapos nyomozás után 2001 áprilisában vették őrizetbe. Pásztor mindkét gyilkosságra kiterjedő feltáró jellegű beismerő vallomást tett.

A Fővárosi Bíróság tavaly kihirdetett elsőfokú ítéletében rámutatott: Pásztor József beismerésének köszönheti, hogy elkerülte a tényleges életfogytiglant, és 35 év után feltételes szabadságra bocsátható. Az elsőfokú eljárásban az ügyész tudomásul vette az ítéletet, így az ítélőtáblának nem volt lehetősége a büntetés súlyosítására.

"Gonosz" személyiség

Az ítélőtábla csütörtökön jogerőre emelte az elsőfokú ítéletet. A másodfokú bíróság szóbeli indoklásában rámutatott arra, hogy az enyhítésre irányuló védelmi fellebbezés alaptalan.

A kirívóan nagy súlyú bűncselekményen túl az ítélőtábla szerint figyelemre méltó az is, hogy Pásztor József veszélyes eszközzel, orvul és brutális gátlástalansággal, áldozatainak esélyt sem adva követte el a gyilkosságokat. A szakértői vélemény szerint átlagon felüli intelligenciája mellett személyiségének "gonosz" vonásai is vannak, Pásztor József igen veszélyes a társadalomra.