Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elfogása közben halt meg

2004.07.26. 15:17
A rendőri orvosszakértő szerint feltehetőleg szívbetegség végzett azzal a 19 éves férfival, akit a kecskeméti Auchan áruház mellett fogtak el a rendőrök. A fiatalember rokonai szerint a rendőrök a halál beállta előtt ütötték és fojtogatták a szökevényt. A kecskeméti rendőrkapitány az elfogást végrehajtó rendőrt beosztásából felfüggesztette. A halálesetet a rendőrség és az ügyészség vizsgálja.
Feltehetőleg szívbetegség végzett azzal a fiatalemberrel, aki egy rendőr elől menekülve vesztette életét Kecskeméten, ezt az igazságügyi boncolást végző orvosszakértők állapították meg a vasárnap este elhunyt férfiról.

Szívbeteg volt?

A rendőrorvosi boncolást - a kiskunsági megyeszékhely Cigány Önkormányzatának kérésére - még vasárnap éjszaka a Budapesti Rendőr-főkapitányság szakértői végezték el. Az orvosszakértők által kapott eredmény egyelőre nem egyértelmű, az azonban már most kijelenthető, hogy idegenkezűségre, erőszakos halálra utaló körülményeket a boncoló orvos nem talált, a 19 éves férfi holttestén komolyabb, bántalmazásra utaló külsérelmi nyomok sincsenek. A Blikk információink szerint a fiú bal szeménél találtak véraláfutást, a jobb lábán hámsérülést, a hátán a szorítás nyomát.

A szakértők előzetes véleményükben úgy fogalmaztak, hogy a halál az elhunyt meglévő szívbetegsége mellett "a meneküléssel fellépő fokozott fizikai és pszichikai megterheléssel, a leszorítással járó mozgáskorlátozottsággal párosulva következett be" - áll a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn délelőtt kiadott közleményében.

A halál pontos okának megállapításához szövettani vizsgálatra van szükség, aminek az eredménye legkorábban 5-6 nap múlva születhet meg. A HavariaPress információi szerint a férfi szájában ugyan volt homok, ez azonban olyan kevés, ami nem alapozza meg a rokonok feltételezését, miszerint elfogásakor a homokba fojtotta volna az őt üldöző szabadnapos rendőr.

Az előzetes szakértői vélemény birtokában a kecskeméti rendőrkapitány az elfogást végrehajtó rendőrt beosztásából felfüggesztette. Az üggyel kapcsolatban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Nyomozó Hivatala folytatja tovább a nyomozást.

Földre teperték

A 19 éves férfi akkor veszítette életét, amikor a rendőrök elfogták. A lopás és zsarolás miatt körözött fiút három szolgálaton kívüli rendőr ismerte fel és fogta el vasárnap este fél hétkor Kecskeméten, az Auchan áruházban.

Az áruházban tartózkodó rokonai a férfit kiszabadították, és ő elfutott. A három rendőr utána szaladt, majd az áruháztól 50 méterre a földre teperték. "A körözött férfi eddig még ismeretlen okból a helyszínen életét vesztette" - közölte még vasárnap a rendőrség.

Bátyja szerint könyörgött az életéért

Az elhunyt helyszínen tartózkodó rokonai szerint az okozta a halálesetet, hogy a rendőrök ütötték a szökevényt, majd - miután az a földre került - meg is rugdosták, feját beleszorították a homokba. A fiú bátyja a helyszínen az RTL Klub Híradójának azt mondta, hogy a fiú könyörgött, hogy engedjék el, mert megfullad.

Hasonló haláleset történt májusban, ami után gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást az ügyészség. A bolgár férfi szintén rendőri intézkedés közben vesztette életét. Az első boncolási jegyzőkönyv szerint a férfi halálát fulladás okozta. Az ügyészség újabb szakértői vizsgálatokat rendelt el, és azután gyanúsította meg gondatlan emberöléssel a bolgár férfit földre teperő rendőrt.