Marcell
19 °C
32 °C

Holokauszttagadó támadt Eli Wieselre

2007.02.09. 23:19
Holokauszttagadó támadt a múlt héten Eli Wieselre. A támadó nem tett kárt a Nobel-díjasban, aki rendőri kísérettel hagyta el San Franciscót.

Rátámadt egy holokauszttagadó Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai íróra San Franciscóban. A 77 éves írót múlt csütörtökön egy ismeretlen személy erőszakkal kiráncigálta egy szálloda liftjéből, és be akarta tuszkolni egy szobába, de amikor Wiesel segítségért kezdett kiabálni, elmenekült.

A birkenaui, az auschwitzi, a monowitzi és a buchenwaldi haláltáborokat megjárt erdélyi származású író egy békekonferencián vett részt a kaliforniai nagyvárosban. Szállodai szobáját éppen elhagyta, hogy a repülőtérre induljon és New Yorkba utazzon, amikor a liftben megszólította az idegen. Interjút kért tőle, majd amikor Wiesel azt mondta, a földszinti várócsarnokban beszélgessenek, az ismeretlen megállította egy emeleten a liftet, és kirángatta belől az írót.

Wieselnek nem esett bántódása, az eset után rendőri biztosítással jutott ki a repülőtérre.

A hatóságok még nem bukkantak az elkövető nyomára, de az Examiner beszámolója szerint egy anticionista weboldal szerzője Eric Hunt álnéven vállalta a támadást. Azt írta, hetek óta követte az írót, és azért húzta ki a liftből, mert le akarta ültetni a szobájában, hogy nekiszegezze a kérdést, miért nem akarja, hogy az emberek megismerjék az igazságot?

"Eric Hunt" internetes feljegyzésében mítosznak nevezte a holokausztot, és - mint írta - azt akarta Wieseltől, hogy ismerje el, a Night (Éjszaka) című visszaemlékezése teljes egészében kitaláció.