Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Gergényiben bízik a BKV

2003.07.14. 19:45
A BKV illetékese meglepőnek tartja az adatvédelmi biztos ajánlását, amely szerint a helyszínen intézkedő rendőr nem árulhatja el az ellenőrnek a bliccelő adatait. A közlekedési társaságnál remélik: Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány intézkedése nyomán a metróaluljárók környékén könnyebben találnak rendőrt az ellenőrök. A rendőrség szerint a helyszínen csak az igazoltatott nevét és lakcímét adhatják ki.
Az ellenőrök július elsejétől a helyszínen intézkedő rendőröktől nem, csak a kapitányságokról kérhetik az elkapott bliccelők adatait. Erről döntött lapinformációk szerint a Belügyminisztérium az adatvédelmi biztos vizsgálata nyomán.

A jelenlegi gyakorlat szerint az ellenőrök kérhetik az érvényes menetjegy vagy bérlet nélkül utazóktól a személyi igazolványt, akiknek többsége oda is adja a dokumentumot. Tapasztalatok szerint, ha valakinél nincsenek iratok - vagy azt állítja, hogy nincsenek -, akkor az ellenőr elfogadja a bemondott adatokat. Ezek egy része nem egyezik a valósággal. Ha az elkapott bliccelő nem szolgál papírokkal és az adatait sem hajlandó megmondani, akkor az ellenőrök rendőrt hívhattak, aki igazoltatta az illetőt, viszont nem adhatta tovább adatait az ellenőrnek.

Milyen változást hozhat az adatvédelmi biztos jelentése? - tette fel a kérdést az Index Bencze Ferencnének, a BKV jegy- és bérletértékesítési szakszolgálat vezetőjének, aki meglepődött az ombudmani vizsgálat eredményén. Mint mondta, ez elvileg eddig is így volt, vagyis a rendőr a helyszínen felvette a potyázó adatait, erről jelentést írt, a BKV pedig nyolc napon belül kikérhette ezt a kerületi rendőrkapitányságról. Benczéné reméli, hogy a jövőben még könnyebb lesz rendőrt hívni, mivel a Budapesti Rendőr-főkapitányság ígérete szerint a nagyobb forgalmú metróaluljárók környékén állandó járőrözés lesz.

A nevet és lakcímet megmondhatja a rendőr

Nem jogszerűtlen, ha a rendőr a helyszínen megmondja a közlekedési társaság ellenőrének az igazoltatott nevét és lakcímét - tudatta a rendőrség hétfőn az MTI-vel. A ORFK szerint a szolgálati szabályzat értelmében jogszerű, ha az igazoltatás során a rendőr elkéri az igazoltatott személyi igazolványát vagy egyéb, személyazonosságot igazoló okmányát.

"Ha közfeladatot ellátó személy jogszerű fellépése körében kéri az igazoltatást, részére az igazoltatott adatai a helyszínen átadhatók, az igazoltatást kérő adatai közül azonban csak a neve és a munkahelye közölhető" - közölte a rendőrség.