Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Élvezzünk együtt az élménymedencében!

2001.07.10. 22:16
Orgazmusközeli helyzetekbe már csak azért sem kerülhetett az ember a Római Strandfürdőben, mert a jó nők jelentős része pelenkával elbarikádozott kismama volt, a kisebbik hányad pedig a kottás barátját is kihozta sétálni "Budapest tengerpartjára". Maradt tehát az élményfürdő: nyakzuhannyal, sodrófolyosóval és kör-pezsgőfürdővel, amely voltaképp semmiben sem különbözik egy leejtett ventilátorral felturbózott otthoni szobakádtól. Az elnevezések azonban a csíboron kívül a városi polgárságot is csábítják, akik láthatóan roppantul élvezik az innen-onnan spriccelő nagyapák és a fejessel próbálkozó fiatal gyermekek összehangolt mozdulatsorait.
Apró zavargások után indult a riporter a Római Strandfürdőbe, lévén a kollégák jelentős része rosszallással vegyes döbbenettel vette tudomásul, hogy munkaidőben is lehet lóbálni a lóbálnivalót. Persze ezt a sportot a riporteren kívül többen űzik: információink szerint most is folyik olyan sajtóper, amelyet egy olyan dologidőben lefotózott proletár indított, akinek munkaviszonyának megszüntetéséről a fénykép megjelenése után döntött kissé ingerülten a főnök. Vélhetően ebben a közegben ez nem jellemző: a nyugdíjasok és a gyerekek javarészének csak az otthonról kapott zsebpénzzel kell elszámolni. A belépőjegy normális embereknek egy ezres, az előbb említett két korcsoportnak pedig egy százassal kevesebb, ami a hamburger-menühöz képest nem sok, egy átlag zuhanyozáshoz képest viszont jelentős befektetés.

Fürdőzők és fürdőzők

Hétköznapokon másfélezer ember mossa bele magát a vízbe
Arról még nem készült felmérés, hogy hányan látogatnak ki a májusban átadott élményfürdő miatt, ami 1100 négyzetméteren terül el a strand közepén, pedig jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a menedzsment a bevételek 40 százalékos növekedésével számol az új lavór miatt. Hétköznapokon másfélezer ember mossa bele magát a vízbe, de a múlt hétvégén háromezres vendégszámba döglött bele a komplett beléptetőrendszer, hogy aztán kétórás masszív sorban állás után rohanjon a nép a szabadon maradt zöld felületre. A strand területén erős a szegregálódás: a medencéhez közel az átlagpolgár foglal helyet, közép távon a Story magazinnal és Füles-összessel felszerelkezett pesti hivatalnoki réteg, a medencétől távol pedig a nagyon kemény gyerekek, akiről értelemszerűen nem készült fénykép. Jelenlétük egyébként inspiratívan hat a Széchenyi-terv győztesei közül kimaradt új vállalkozások létrehozásában: a szobabicikli-centrum ugyanis vélhetően az ő fizetőképes keresletükre épül.

Élménymedence

Élménymedence, ez hozza be a vendégeket
Mi azonban Varga Sándor miatt vagyunk itt. Varga Sándor, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. főmérnöke, és ő tervezte ezt a nagy csinnadrattával beharangozott élménymedencét, amelyből manapság kábé annyi készül nap mint nap, mint szocialista kormánymegbuktatási kísérletből. Az alapötlet arra épül, hogy az ember szereti, ha bizsereg a talpa, ha hideg zuhannyal prüszkölik a testét, és felfokozott idegállapotba kerül annak hatására, ha két megpillantott női mell vizuális feldolgozása közben be-beloccsan egy liter hideg víz a két combtő közé.

Ezt egyébként az országban Hajdúszoboszlón, a Lukácsban és a Széchenyi Fürdőben is átélheti az ember, legfeljebb csak a feldolgozandó vizuális élmény cserélődik fel némelyik fürdőzőnél egy-egy remekbeszabott boxeralsóra.
- Nyakzuhanyból, sodrófolyosóból, pezsgőmedencékből, zuhanyfüggönyökből áll össze az élménymedence - magyarázza a nevet Varga, de azt már csak mi tesszük hozzá, hogy első ránézésre semmiben sem különbözik a hagyományos medencéktől. "Viszont behozza vendéget" - replikáz Varga, aki szerint "a vendégnek ma már több kell egy lavórnál".

A kormány kényszerített

A vita
A kormányrendelet ellen egyébként komoly tiltakozó akció is indult, ugyanis a Lukács fürdőzői úgy gondolták, hogy a berendezések felszerelése rontani fogja a víz gyógyhatását. Az ügyben még Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is állást foglalt. Az ombudsman azt javasolta, hogy az egészségügyi miniszter kezdeményezze "a közfürdők létesítéséről és működéséről szóló kormányrendelet (121/1996 - szerk.), valamint a kapcsolódó miniszteri rendelet módosítását (37/1996. Népjóléti Minisztérium - szerk.)". A Lukács gőzfürdői megkapták az intézkedés alóli felmentést, a fővárosi önkormányzat és a közfürdők pedig megkezdték az átalakítást.

Mielőtt azonban elmerengnénk azon, hogy a strandmarketing ilyetén való hiperaktivitása az üzemeltetők kreativitását dicséri, ideírjuk rögtön, hogy a medencék létrehozását egy 1996-os kormányrendelet kényszerítette rá a fürdőkre. Ennek értelmében ugyanis a strandfürdőket szűrő-forgató berendezésekkel kellett felszerelni, és mivel ez komoly átalakításokat indokolt, a vezetőség úgy döntött: két legyet üt egy csapásra, engedelmeskedik, és keres lóvét is. A Római idei felújítása egyébként fél milliárd forintba került - mondja Farkas Imréné üzemvezető, akinek elmondása szerint a kétpályás kamikáze-csúszda, valamint a szélesebb családi csúszda beszerelési költsége egymagában elérte a hatvanegymillió forintot.

Családi móka

A családi csúszda attól családi csúszda, hogy baromian széles, így az elhízott apukák simán elférnek az elhízott anyukák által körülpárnázott kisgyerekektől. Mindenesetben öröm és boldogság szalad végig a víztükrön, ha egy ilyen formáció lehull a csúszdán. Ilyenkor az ember kénytelen beismerni, hogy gyereknek lenni lényegesen jobb, mint felnőttnek, mert a strandhoz automatikusan fagyi és vattacukor is jár, meg egy szabad este, mert a sörtől és víztől elgyengült apai felmenő alkoholos állapotának csillapítása végett inkább az alvásra koncentrál, mint a gyereknevelés korlátozó intézkedéseire.

Újpest vs. Diósgyőr

Hú, de pimaszok ezek az árusok!
- Ajjaj, hú de pimaszok ezek az árusok! - fogalmazott volna a fiatalember, ha kicsit többet olvas cenzúrázott irodalmat, így azonban a véres gecihez hasonlította a fürdőruha- és törülközőárust, akinek kínálatából hiányzott az újpesti drukkerek által előnybe részesített lilás színkollekció. Bezzeg diósgyőri, Redskins felirattal megbújt néhány darab a többi között, ami - valljuk be - jogosan borzolhatta fel a túlpartról érkezett káposztásmegyei fiatalok idegeit. Azonban még ez is kevés lenne, hogy a strand helyett a Duna-parton múlassák az idejüket, lévén ott kevesebb az élménymedence, hacsak a néha a vízbe pottyant hullák bokor alatti összetorlódását nem érezzük kellőképpen izgatónak.