Ödön
2 °C
11 °C

Előzetesbe kerülhet a csecsemőverő édesanya

2002.02.22. 09:30
Előzetes letartóztatásba helyezhetik az öthónapos gyermekét bántalmazó anyát, miután a rendőrség kezdeményezte a fiatalasszony letartóztatását - számolt be a hírről a Magyar Hírlap. A lap úgy tudja: a fiatalasszonyt soron kívüli elmeorvosi vizsgálatnak vetik alá.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálati főosztálya várhatóan pénteken tesz javaslatot annak a fiatalasszonynak az előzetes letartóztatására, akit saját öt hónapos kisgyermekének súlyos bántalmazásával gyanúsítanak. Az asszonyt többszöri tanúkihallgatást követően kedd este vették őrizetbe. Az eszméletlen gyermeket szombaton szállította kórházba szülei lakásáról a kicsi nagymamája. A rendőrség először bejelentette, hogy bántalmazás következménye, hogy a gyermek kómába esett, majd később cáfolták ezt. A hét elején végül a kórház egyérterlművé tette: bántalmazás miatt keletkeztek a csecsemő sérülései, kómába esését pedig fojtogatásával magyarázta az orvosszakértő.

A rendőrök a szakértői vélemény birtokában gyanúsítottként hallgatták ki az édesanyát. Egy szomszéd vallomására alapozva azt feltételezik, hogy a fiatalasszony nem beszámítható, mert korábban az anya egy alkalommal abnormális módon rázta meg síró gyermekét. A rendőrök szerint az asszony egyéb reakciói is indokolttá teszik elmeorvosi vizsgálatát.

A XIII. kerület sajtóreferense a Magyar Hírlapnak elmondta: a csecsemővel foglalkozott a védőnői hálózat és a gyermekjóléti szolgálat, amikor gyanús körülményeket észleltek, azonnal kezdeményezték a szükséges eljárást. A Szociális és Családügyi Minisztériumnál a lap megtudta, hogy kiskorú veszélyeztetése esetén bármely hatóság vagy magánszemély jogosult gyámhatósági eljárást kezdeményezni. Ha a gyámhatóság súlyos veszélyeztetettséget állapít meg, azonnal dönt az ideiglenes elhelyezésről. Ennek fenntartásáról 30 napon belül kell dönteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?