Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egyre több gyerek tűnik el

2005.05.25. 17:18
Évről évre nő az eltűnt gyerek száma Magyarországon. Többségük néhány napon belül előkerül. A szakértő szerint a szülők egyre kevesebbet foglalkoznak gyerekükkel.

Évente 8-9 ezer gyerek eltűnését jelentik be a rendőrségnél - közölte az ORFK Megelőzési és Kommunikációs Főosztályának munkatársa. Kökényesi Anikó elmondta, hogy az utóbbi években nőtt az eltűnt gyerekek száma.

Eltűnt gyerekek világnapja
Május 25-ét egy 1979. május 25-én New Yorkban elveszett hatéves kisfiú emlékére nyilvánították az eltűnt gyerekek napjává.
Két éve 8140 gyerek eltűnését jelentették be, 2004-ben 9017 gyereket vettek nyilvántartásba. A rendőrök szerint az eltűnt gyerekek 80-90 százaléka egy-két napon belül előkerül, a többiek nagy része néhány hónap elteltével.

"Arra vonatkozóan viszont nincsenek pontos adataink, hogy az eltűntek hány százaléka válik bűncselekmény áldozatává" - tette hozzá a szakember. Néhány hete egy kislány elrablása és meggyilkolása borzolta a kedélyeket. Bővebben> > >

Május 25-én világszerte az eltűnt gyerekekre emlékeznek, ennek kapcsán a rendőrök a magyarországi statisztikát ismertették: 14 év alatt leginkább a fiúk szöknek meg otthonról, a 14-18 év közötti gyerekek közül többnyire a lányok hagyják ott otthonukat. A szökések hátterében legtöbbször az áll, hogy a gyerekek nem érzik jól magukat otthon, intézeti szökések esetén pedig az intézeti körülményeket tűrik rosszul.

"A családban élő gyerekeknél évek óta azt tapasztaljuk, hogy a szülők egyre kevesebbet foglalkoznak gyerekükkel: a szülők nem tudják, kikkel barátkozik, mivel tölti szabadidejét, mit szokott délután csinálni, mi a kedvenc szórakozóhelye a gyereknek" - közölte Kökényesi Anikó.