Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Páncéltörő rakétát loptak a gyulafirátóti lőtérről

2006.11.13. 18:11
Nem tudni kinél lehet egy csütörtöki lőgyakorlat során csütörtököt mondott, vállról indítható jugoszláv páncéltörő rakéta. Egy biztos: a tolvaj, vagy vevője életveszélyben van.

Eltűnt egy jugoszláv gyártmányú, M-80-as, vállról indítható, indítószerkezettel ellátott páncéltörő rakéta a bakonyi honvédségi lőtérről, derült ki a rendőrség hétfő esti közleményéből. A rakétát jelenleg birtokoló emberek, közvetlen környezetük tagjai életveszélyben vannak, figyelmeztet Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Veszprém-Gyulafirátót közeli honvédségi lőtér úgynevezett "Nulla pontjánál" csütörtökön délben tartottak harcászati gyakorlatot. A gyakorlat közben csütörtököt mondott az egyik fegyver, ezért azt körbekerítették és megjelölték. A hétfőn délelőtt kiérkező tűzszerészek már nem találták a megjelölt helyen a kézi reaktív páncéltörőt.


Az M80 Zolja és lövedéke (Fotó: naoruzanje.paracin.co.yu)

A körülbelül 3 kg-os, 62 mm-es kaliberű, csukott állapotban 80 centiméter, kihúzva 1,2 méter hosszúságú, még fel nem robbant rakétavető szerkezet különösen nagy veszélyt jelent. Ezért a fegyver eltűnésének körülményeit vizsgáló veszprémi rendőrkapitányság nyomatékosan kéri azokat, akik tudnak a páncéltörőről, haladéktalanul tegyenek bejelentést, és várják meg, amíg a tűzszerészek kiérkeznek a helyszínre.

A fegyvert még megmozdítani sem lenne szabad, figyelmeztet a rendőrség, egyben emlékeztetve arra is, hogy néhány évvel ezelőtt egy gránátokat szétszerelő nagyapa halt meg ötéves unokájával együtt Várpalotán.