Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Élve temettek el öt nőt Pakisztánban

2008.09.02. 10:57
Élve eltemettek öt nőt Pakisztánban, mert szerelemből akartak férjhez menni és nem ahhoz, akit a családjaik kiszemeltek nekik - állítják polgárjogi csoportok. Az öt megölt nő ügye felzúdulást keltett az ázsiai országban még vidéken is, pedig ott a nők jogait nemigen tartják tiszteletben.

A rendőrség nyomozást indított és öt embert már őrizetbe is vettek az áldozatok családtagjai közül. Azzal gyanúsítják őket, hogy részt vettek az úgymond "családi becsületet óvó" kivégzésekben.

Maga a pakisztáni belügyminisztérium közvetlenül is foglalkozik az üggyel, egy hét határidőt adott a rendőrségnek a tények feltárására. "A miénk nem európai társadalom, de a nők elleni erőszakot mi sem tűrhetjük sem a kulturális szokások, sem a vallás nevében" - mondta Rehman Malik, a belügyminisztérium egy vezető tisztségviselője.

Pakisztán konzervatív muszlim állam, mégis helyet kaptak nők a hatalom csúcsain. A merénylet áldozatává vált Benazir Bhutto kétszer is volt miniszterelnök, de a központi bank kormányzója és a parlament elnöke is nő. Vidéken ugyanakkor a nők nem sok szabadságot élveznek és csekély védelmet kapnak a rendőrségtől és a bíróságoktól, ha férfiakkal van nézeteltérésük.

Pakisztáni emberi jogi szervezetek becslései szerint évente vagy ezer embert ölnek meg az országban becsületbelinek tartott ügyek miatt.