Ödön
1 °C
11 °C

Elvérzett egy középiskolás Nyíregyházán

2007.05.31. 14:25
Életét vesztette egy tizenhét éves diák, aki fejjel előre belezuhant az ajtó üvegébe egy nyíregyházi szakközépiskolában. A tragédia egyértelműen baleset volt, a fiú megbotlott a lépcsőn.

Halálos baleset történt csütörtök délelőtt az egyik nyíregyházi középiskolában. A rendőrség közleménye szerint a mezőgazdasági szakközépiskolában egy 17 éves diák vesztette életét.

A fiú az iskola teraszáról vissza akart menni a folyosóra, de a lépcsőn felfele menet megbotlott egy lépcsőfokban. A diák rendkívül szerencsétlenül esett, belezuhant az ajtó üvegablakába.

Azonnal elvérzett

Az összetört ablaktábla egyik darabja a fiú nyakába mélyedt és elvágta az ütőeret. A kiérkező mentők még életben találták a diákot, de a gyors beavatkozás sem tudta már megmenteni az életét, a fiú a helyszínen elvérzett, mondta az Indexnek Fülöp Gergely hadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az iskola bejárata
Az iskola bejárata (forrás: www.lippaij.sulinet.hu) - a baleset nem itt, hanem a nyugati oldali (ehhez hasonló) bejáratnál történt.

A középiskolába pár perc alatt kiérkeztek a mentők, de a fiú életét csak az menthette volna meg, ha valaki azonnal - akár kézzel a sebbe nyúlva - elszorítja az elvágott eret, mondta Győrfi Pál, az Országos mentőszolgálat szóvivője. Ha túl mély a vágás, akkor még ez sem segíthetett volna a fiún, több nyaki ér elvágásakor pillanatok alatt elvérzik bárki. Egy felnőtt testben körülbelül 5 liter vér kering, egy ilyen súlyos nyaki sérülésen percek alatt kifolyik 3-3,5 liternyi, halált okozó mennyiség, magyarázta a szóvivő.

Ünnepnap helyett gyásznap

"Döbbenet, ami történt" - mondta az Indexnek Gajdos István, a Lippai János Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója. A mezőgazdasági iskola vezetője Debrecenben vizsgáztatott, amikor a felhívták a baleset hírével. Azonnal Nyíregyházára indult, útközben többször is reménykedve hívta az iskolát, de a legrosszabb következett be. Az iskola diákjai és tanárai a pénteki pedagógus napra készülődtek, miközben zajlott az országos kompetenciafelmérés.

A szerencsétlenül járt diák a tesztírás szünetében ment ki az iskola dohányzásra kijelölt helyére, és feltehetőleg kettesével szedte visszafelé a lépcsőket, így botlott be és zuhant bele fejjel előre a bejárati ajtó üvegébe. Az iskola ápolója azonnal a segítségére sietett, de nem tudta az elvágott ereket összefogni, a fiú keringése rendjívül hamar összeomlott.

A tizedikes fiú agrár szakterületen tanult, szakiskolai képzésben kezdte az iskolát, de jó tanulmányi eredményei miatt áthelyezték egy szakközépiskolai osztályba, tudtuk meg az igazgatótól. "A haláleset miatt hazaküldük a diákokat, és holnap is csökkentett óraszámban lesz tanítás. Nem pedagógusnapot, hanem gyásznapot tartunk pénteken" - tette hozzá elfúló hangon Gajdos István.

Szerencsétlen baleset

A rendőrség szerint bűncselekményre, vagy esetleg személyi felelősségére utaló körülmény egyelőre nem merült fel, azaz minden jel arra utal, hogy szerencsétlen baleset történt, nem társai lökték meg a fiút. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárást indított a haláleset körülményeinek tisztázására.

Pár évvel ezelőtt a bajai okmányirodában történt hasonló baleset. Egy rosszullétre panaszkodó 13 éves gyerek az irodából kifelé menet a feléje csapódó lengőajtót kézzel akarta megállítani, de olyan szerencsétlenül nyúlt felé, hogy betörte az üveget. Az egyik üvegdarab elvágta a nyaki ütőerét, a helyszínen elvérzett ő is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?