István, Vajk
17 °C
34 °C

Elvérzett egy középiskolás Nyíregyházán

2007.05.31. 14:25
Életét vesztette egy tizenhét éves diák, aki fejjel előre belezuhant az ajtó üvegébe egy nyíregyházi szakközépiskolában. A tragédia egyértelműen baleset volt, a fiú megbotlott a lépcsőn.

Halálos baleset történt csütörtök délelőtt az egyik nyíregyházi középiskolában. A rendőrség közleménye szerint a mezőgazdasági szakközépiskolában egy 17 éves diák vesztette életét.

A fiú az iskola teraszáról vissza akart menni a folyosóra, de a lépcsőn felfele menet megbotlott egy lépcsőfokban. A diák rendkívül szerencsétlenül esett, belezuhant az ajtó üvegablakába.

Azonnal elvérzett

Az összetört ablaktábla egyik darabja a fiú nyakába mélyedt és elvágta az ütőeret. A kiérkező mentők még életben találták a diákot, de a gyors beavatkozás sem tudta már megmenteni az életét, a fiú a helyszínen elvérzett, mondta az Indexnek Fülöp Gergely hadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az iskola bejárata
Az iskola bejárata (forrás: www.lippaij.sulinet.hu) - a baleset nem itt, hanem a nyugati oldali (ehhez hasonló) bejáratnál történt.

A középiskolába pár perc alatt kiérkeztek a mentők, de a fiú életét csak az menthette volna meg, ha valaki azonnal - akár kézzel a sebbe nyúlva - elszorítja az elvágott eret, mondta Győrfi Pál, az Országos mentőszolgálat szóvivője. Ha túl mély a vágás, akkor még ez sem segíthetett volna a fiún, több nyaki ér elvágásakor pillanatok alatt elvérzik bárki. Egy felnőtt testben körülbelül 5 liter vér kering, egy ilyen súlyos nyaki sérülésen percek alatt kifolyik 3-3,5 liternyi, halált okozó mennyiség, magyarázta a szóvivő.

Ünnepnap helyett gyásznap

"Döbbenet, ami történt" - mondta az Indexnek Gajdos István, a Lippai János Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója. A mezőgazdasági iskola vezetője Debrecenben vizsgáztatott, amikor a felhívták a baleset hírével. Azonnal Nyíregyházára indult, útközben többször is reménykedve hívta az iskolát, de a legrosszabb következett be. Az iskola diákjai és tanárai a pénteki pedagógus napra készülődtek, miközben zajlott az országos kompetenciafelmérés.

A szerencsétlenül járt diák a tesztírás szünetében ment ki az iskola dohányzásra kijelölt helyére, és feltehetőleg kettesével szedte visszafelé a lépcsőket, így botlott be és zuhant bele fejjel előre a bejárati ajtó üvegébe. Az iskola ápolója azonnal a segítségére sietett, de nem tudta az elvágott ereket összefogni, a fiú keringése rendjívül hamar összeomlott.

A tizedikes fiú agrár szakterületen tanult, szakiskolai képzésben kezdte az iskolát, de jó tanulmányi eredményei miatt áthelyezték egy szakközépiskolai osztályba, tudtuk meg az igazgatótól. "A haláleset miatt hazaküldük a diákokat, és holnap is csökkentett óraszámban lesz tanítás. Nem pedagógusnapot, hanem gyásznapot tartunk pénteken" - tette hozzá elfúló hangon Gajdos István.

Szerencsétlen baleset

A rendőrség szerint bűncselekményre, vagy esetleg személyi felelősségére utaló körülmény egyelőre nem merült fel, azaz minden jel arra utal, hogy szerencsétlen baleset történt, nem társai lökték meg a fiút. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárást indított a haláleset körülményeinek tisztázására.

Pár évvel ezelőtt a bajai okmányirodában történt hasonló baleset. Egy rosszullétre panaszkodó 13 éves gyerek az irodából kifelé menet a feléje csapódó lengőajtót kézzel akarta megállítani, de olyan szerencsétlenül nyúlt felé, hogy betörte az üveget. Az egyik üvegdarab elvágta a nyaki ütőerét, a helyszínen elvérzett ő is.