Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliónyi e-mailt fürkésztek Magyarországon

2008.09.11. 13:30
Magántitok jogosulatlan megismerésének gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya, miután felmerült a gyanú arra, hogy egy internetszolgáltató elleni támadással illetéktelenek milliónyi postafiók tartalmába tekinthettek be. Egy ismert biztonsági cégnél és több vezető munkatársának lakásán házkutatást is tartottak. Az ellenzékiek szerint a történetet csak a megkopott terrorkártya miatt dobták be Szilvásyék.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentése nyomán indított nyomozást. A Népszabadság csütörtökön azt írta: Szilvásy György, a titkosszolgálatokért felelős miniszter egy folyamatban lévő bűnügy miatt péntekre soron kívüli ülésre hívta össze a nemzetbiztonsági kabinetet.

Újabb gumicsont?

Folyamatban lévő bűnügy miatt demokratikus országban nem ülhet össze egy miniszterekből álló csoport, hívta fel a figyelmet az egyik nemzetbiztonsági ügyekben járatos fideszes politikus. A nyomozásnak megvan a maga menete, amiben a nemzetbiztonsági kabinet nincs benne.

A politikus szerint amúgy is gyanús, hogy egy este lezajlott házkutatásról elkészüljön az értékelés és az még aznap lapzárta előtt kiszivárogjon. Úgy vélekedett, hogy mindez arra utal, hogy a már hiteltelen terrorfenyegetés helyett egy újabb gumicsontot dobnak be a nemzetbiztosnági vonalon dolgozók.

A napilap szerint a lépésre azután került sor, hogy az NNI szerda délután házkutatást tartott egy ismert biztonsági cég telephelyén és több vezető munkatársának lakásán, ahol informatikai eszközöket, számítógépeket és adattárolókat foglalt le. A lefoglalt számítástechnikai eszközökön található adatok elemzésébe szakértőt vonnak be - közölte az NNI csütörtökön.

Az Index értesülése szerint a cég ellen a feljelentést Laborcz Sándor, az NBH főigazgatója tette illegális fegyvertartás miatt, ám a házkutatás során fegyvereket nem találtak az irodákban.

Az akció összefügg egy internetes szolgáltató ellen a közelmúltban végrehajtott elektronikus támadással, amelynek során felmerült az illetéktelen adatkezelés gyanúja. A gyanúsítottak milliónyi postafiók tartalmába nyerhettek betekintést. Ezen adatok révén rekonstruálható a felhasználók üzleti és más kapcsolatrendszere - ismertette a Népszabadság.

Az NNI csütörtökön közölte: az NBH feljelentése alapján rendelték el a nyomozást magántitok jogosulatlan megismerésének gyanúja és más bűncselekmények miatt. A tájékoztatás szerint az NNI munkatársai szerdán több helyszínen házkutatást tartottak, és különböző tárgyakat, "számítástechnikai és adatrögzítésre szolgáló eszközöket" foglaltak le.

A rendőrség közlése szerint az ügyben egyelőre nem gyanúsítottak meg senkit, és igazságügyi szakértő bevonásával tisztázzák, milyen adatok vannak a számítástechnikai eszközökön.

Bartha László őrnagy a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az Index kérdésére nem kívánta megnevezni az érintett internetszolgáltatót és a biztonsági céget, ahol nyomozást folytattak. Mint mondta, további tájékoztatás az ügyben későbbre várható.

A sajtóból megismert információk alapján indokolt, hogy az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tájékoztatást kapjon az ügyről, mondta az Indexnek Gulyás József, a bizottság SZDSZ-es tagja. A politikus a bizottság elnökénél kezdeményezni fogja a testület összehívását, közölte.