Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Engedély nélkül repült Moszkváig egy vietnami utasszállító

2005.07.12. 17:56
Megtagadta a polgári repülésirányítás az orosz légelhárítás utasítását, hogy egy engedély nélkül repülő Boeinget fordítsanak vissza. A gép Moszkváig jutott.

Repülési engedély nélkül lépett be Oroszország légterébe és jutott el Moszkváig a vietnami légitársaság egyik utasszállító repülőgépe. A vietnami légitársaság menetrend szerint közlekedő 525-ös számú járata Hanoiból Moszkvába tartott. Bár a járat hetente kétszer - kedden és csütörtökön - megteszi ezt az utat, a vietnami fél ezúttal, ellentétben a szabályokkal, nem kért repülési engedélyt a légi közlekedést tervező és irányító oroszországi központtól.

A Boeing-777-200-as típusú repülőgép közép-európai idő szerint kedd hajnalban 3 óra 34 perckor lépett Oroszország légterébe. Négy perccel később az orosz légelhárítás radarjain megjelent utasszállítót a légteret megsértő gépnek minősítették, és az oroszországi légi közlekedést irányító egységes szervezet katonai szektorának parancsnoka utasította a szamarai polgári légtérirányító központot, hogy szólítsa fel visszafordulásra a gépet.

Lelőhették volna

Szamarában azonban megtagadták az engedelmességet, és átvették a légtérsértő vietnami járatot, amely három órával később sikeresen landolt a Domogyedovói repülőtéren.

Az orosz védelmi minisztériumban neheztelést váltott ki az eset. A védelmi tárca szerint a mostani eset arról tanúskodik, hogy a légi közlekedést irányító egységes szervezetben súlyos rendszerhiba rejlik, tökéletesíteni kell a szervezeti felépítést és egységes vezetést kell létrehozni.

Névtelenül nyilatkozó tisztviselők rámutattak, hogy tekintettel a jelenlegi terrorfenyegetettségre, illetve az egyebek között repülőkkel végrehajtott terrorakciókra, "a légi közlekedés polgári szektorának illetékesei olyan cselekedeteket hajtottak végre, amelyek a helyzet kiéleződéséhez vezethettek volna és az orosz légelhárítást határozott, visszafordíthatatlan következményekkel járó lépések megtételére kényszeríthették volna". Ilyen lépésként emlékeztettek arra az 1983-as esetre, amikor a Szovjetunió légterét megsértő dél-koreai utasszállítót szovjet vadászrepülők lelőtték az Ohotszki-tenger felett.