Géza
1 °C
16 °C

Lehallgatták a rendőrgyilkost

2003.05.20. 07:41
A Magyar Televízió Kékfény című műsorában bemutatták azt a hangfelvételt, amely Engel Zoltán és társa betörés előtt folytatott telefonbeszélgetését tartalmazza. Ezen elhangzott, hogy Engel "rendőr-dolmánnyal" rendelkezik, tehát rendőrként akart bejutni a lakásba. Túri András osztályvezető ügyész szerint ezt követően fölösleges páncélmellényről, vagy beavatkozó-egységről beszélni.
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat lehallgatta a többszörösen körözött Engel Zoltánnak és bűntársának keddi telefonbeszélgetését, amelyet azelőtt a betörés előtt folytattak, amelyet meghiúsított a rendőrség; ebben az akcióban kapott halálos sebet Borsos József rendőr százados.

Rövid idő alatt kellett intézkedni

A halálos tűzpárbaj előtt rögzített telefonbeszélgetésről készült hangfelvételt hétfőn este a Magyar Televízió a Híradóban, valamint a Kékfény című műsorában mutatta be. Túri András, a Központi Ügyészség Nyomozó Hivatalának (KÜNYH) osztályvezető ügyésze a műsorban elhangzottakat megerősítve az MTI-nek elmondta: azért hozták nyilvánosságra a felvételt - amely államtitok volt -, hogy alátámasszák, sürgős beavatkozásra volt szükség. "A hangfelvétellel egyértelművé vált, hogy azonnali beavatkozást igényelt az ügy, és nagyon rövid idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy a rendőrök megakadályozzák az ingatlanon bent lévő Engel Zoltánt abban, hogy bemenjen a házba, és ott bűncselekményt kövessen el" - tette hozzá az ügyész.

Fölösleges páncélmellényről beszélni

A hangfelvételen Túri András tájékoztatása szerint a fészerben tartózkodó rabló megkéri társát, hívja fel a lakást, és tudakolja meg, ki van bent és hányan tartózkodnak a lakásban. Az ügyész azt is közölte: a hangfelvételen elhangzott, hogy Engel Zoltán "rendőr-dolmánnyal" rendelkezik, tehát rendőrként akart bejutni a lakásba. "A közzététellel hangsúlyozni kívántuk: semminemű, percnyi késedelemre nem volt lehetőség, ezért fölösleges páncélmellényről, vagy beavatkozó-egységről beszélni - fogalmazott Túri András.

Elmondta: 5.38 órakor rögzítették a beszélgetést Engel Zoltán és társa között. Erről 5.45 órakor szerzett tudomást a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság illetékes parancsnoka, így az azonnali beavatkozás szükségessége nem tette lehetővé, hogy a rendőrök védőeszközt vegyenek magukhoz. A KÜNYH osztályvezető ügyésze a Kékfényben közölte azt is, ismerik Engel Zoltán bűntársát - akivel a telefonbeszélgetést folytatta - , azonban a "rablás előkészülete" nem számít bűncselekménynek. Túri András tájékoztatása szerint a hét közepén ismét megkísérlik a kórházban fekvő Engel Zoltán meghallgatását.

Rendőrigazolvány és hangtompítós fegyver

A férfi a múlt héten kedden a főváros II. kerületében egy családi házat készült kirabolni, a tűzpárbajban azonban lelőtt egy rendőrt, és ő maga is megsebesült, majd elfogták. Engel Zoltánnál hamis rendőrigazolványt és hangtompítós fegyvert találtak. Csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) a rablót előzetes letartóztatásba helyezte, s aznap átkerült a tököli rabkórházba. Borsos Józsefet, aki a tűzpárbajban életét vesztette, a belügyminiszter posztumusz alezredessé léptette elő, s hősi halottá nyilvánította.