Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Életfogytiglant kapott a rendőrgyilkosságért Engel

2004.07.07. 11:01
A Fővárosi Bíróság keddi, nem jogerős ítélete alapján élete végéig fegyházban ülhet a Borsos József rendőrszázados meggyilkolása miatt Engel Zoltán, akit egy rendbeli, aljas indokból, hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettében talált bűnösnek a bíróság.
A Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett ítélete szerint tényleges életfogytiglant kapott Engel Zoltán, akit Borsos József rendőrszázados meggyilkolásával vádoltak. A törvény szerint tényleges életfogytiglan kiszabása esetén még csak nem is vizsgálható az elítélt esetleges feltételes szabadságra bocsátása. Az ítélet a védelem fellebbezése miatt nem jogerős.

Mint a büntetőper eddigi tárgyalásain, most is fokozott őrizetben hozták a Fővárosi Bíróságra Engel Zoltánt. A tolókocsiban ülő vádlottat kommandósok kísérték be a tárgyalóba, ahol járókeret segítségével állt a bíróság elé a gerincsérülése miatt nehezen mozgó férfi. A teremben tárgyalás végéig hat maszkos, géppisztolyos rendőr felügyelt a hallgatóságra.

Betörésre készült

Fotó: Index
Ítélethirdetés előtt
Fotó: Index
A vádirat szerint Engel 2003. május 12-én késő este rejtőzött el Tabányi Mihály II. kerületi villájának kertjében azzal a szándékkal, hogy kirabolja az ismert harmonikaművészt. A rendőrség telefonlehallgatással tudomást szerzett Engel tervéről, ezért az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának nyolc rendőre a II. kerületi házhoz ment. Borsos József százados és kolléganője, K. Zsuzsanna felszólította kerti fészerben rejtőzködő Engelt, hogy adja meg magát. Engel azonban kitört, és rálőtt Borsos Józsefre, illetve kolléganőjére.

Borsos Józsefet súlyos mellkasi lövés érte, és perceken belül meghalt. Előtte azonban még viszonozni tudta a tüzet, így Engel is gerincsérülést szenvedett, és a mai napig tolószékkel jár.

Az ügyész perbeszédében hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján Engelnek hallania kellett a rendőri felszólítást, tudnia kellett, hogy rendőrökkel áll szemben. Továbbá K. Zsuzsanna vallomása, illetve a fegyverszakértői vélemény alapján az is nyilvánvaló, hogy Engel mind a két rendőrre rálőtt, bár csak egyiküket találta el.

Ezek alapján az ügyész példásan szigorú ítéletet, tényleges életfogytiglant kért perbeszédében.

Enyhítő körülmény

Engel ügyvédje azzal érvelt a múlt pénteki tárgyaláson megtartott beszédében, hogy a vád legfőbb tanúja, az áldozat kollégája, K. Zsuzsanna ellentmondó vallomásokat tett. Fülöp Tamás ügyvéd kitért arra is, hogy a rendőrnő vallomásai az eljárás előrehaladtával egyre inkább szóltak Engel Zoltán bűnösségéről, de K. Zsuzsanna nem tudott magyarázatot adni a változtatásokra.

A védő szerint a több emberen elkövetett emberölés kísérlete egyértelműen kizárható, Engel Zoltán nem lőtt rá a rendőrnőre. Legfeljebb csak egyszeresen minősülő emberölést követett el. A védő szerint nyomatékos enyhítő körülmény Engel Zoltán egészségi állapota.

"Megbánásnak nyoma sem volt"

Fotó: Index
Géppisztolyos felügyelet
Fotó: Index
Az ügyész a múlt tárgyaláson elhangzott védőbeszédre reagálva most röviden annyit mondott, igaz ugyan, hogy a vádlott cselekményét beismerte, de nem tett őszinte, feltáró jellegű vallomást, amit mondott azt saját védelmében "álságos, szemforgató" módon tette, "megbánásnak nyoma sem volt" nyilatkozataiban. Az ügyész hangsúlyozta, hogy Engel nem bűnelkövető, hanem valóban bűnöző, hiszen tizedjére áll bíróság előtt.

Engel az utolsó szó jogán egy több oldalas szöveget vett elő, és hosszasan boncolgatni kezdte a tanúvallomásokban fellelhető, szerinte szembetűnő ellentmondásokat. Védekezésképp előadott verzióját némi meghökkenést keltve azzal kezdte, hogy minden ami történt annak tudható be, hogy olyan amfetamint fogyasztott a betörésre készülve, amit a díler ketaminnal hígított, így a kívánttal ellentétes hatást - lassúságot, hallucinációkat - váltott ki a bevitt négy grammnyi adag. Engel hangsúlyozta, hogy soha életében nem követett el bűncselekményt, és most sem rabolni, csupán betörni akart. A vád állításával ellentétben úgy emlékezett vissza, hogy korántsem viselkedett "hidegfejű, nagy intelligenciájú, profi bűnözőként", hiszen rejtekhelyéről való kitörésekor célzás nélkül lövöldözött a rá folyamatosan tüzelő Borsos Józsefre. "Meghalt egy ember, és a halálát én okoztam" - mondta Engel, majd hozzátette, hogy mélységesen sajnálja és megbánta ami történt.

Tényleges életfogytiglan

A bíróság ítélete szerint Engel Zoltán bűnös, egy rendbeli, aljas indokból, hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettében, egy rendbeli lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélésben, több rendbeli közokirathamisításban és egy rendbeli magánlaksértésben. Mindezekért halmazati büntetésként életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték és megfosztották a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségétől is. Emellett tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és a több mint egymillió forintos bűnügyi költség megtérítésére is kötelezték.

Nem jogerős

A büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként a vádlott - már javulást mutató - egészségügyi állapotát vette figyelembe, de a jóval több, nyomatékosan súlyosbító körülmény miatt ez nem esett igazán latba. Ilyen súlyosbító körülményként értékelte a bíróság a vádlott többszörösen büntetett előéletét, bűnöző életmódját, cselekményének kiemelkedően veszélyes, közfelháborodást okozó voltát.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, míg Engel és védője fellebbezést nyújtanak be. A jogerős ítélet megszületéséig Engel továbbra is előzetes letartóztásban marad, az ügyészi indítvány szerint ugyanis joggal lehet tartani a bűnismétlés, valamint a szökés és elrejtőzés veszélyétől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!