Gerzson
-3 °C
3 °C

Életfogytiglant kértek a rendőrgyilkossággal vádolt Engelre

2004.06.25. 15:46
Az ügyész tényleges életfogytiglant kér a Borsos József százados meggyilkolásával vádolt Engel Zoltánra. A vádlott Tabányi Mihály villájának kertjében lőtte agyon a rendőrt, aki még viszonozni tudta a tüzet. Engel tolókocsiban jelent meg a tárgyaláson.
Példásan szigorú ítéletet, tényleges életfogytiglant kért perbeszédében az ügyész a rendőrgyilkossággal vádolt Engel Zoltánra a Fővárosi Bíróság pénteki tárgyalásán.

"Vannak esetek, amelyekben elsődleges szempont a társadalom védelme érdekében az elkövetőnek a társadalom normálisan élő tagjai közüli kirekesztése, elszigetelése" - jelentette ki vádbeszédében Házi Lajos, a Fővárosi Főügyészség ügyésze. Hozzátette: "praktikusan" 30-40 éves szabadságvesztés büntetés is elegendőnek látszik a 42 éves vádlott esetében, ám ez "elvi kérdés".

Késő este rejtőzött el

A törvény szerint tényleges életfogytiglan kiszabása esetén soha még csak nem is vizsgálható az elítélt esetleges feltételes szabadságra bocsátása. Engelről az ügyész elmondta: lott az elmúlt húsz évben kilencszer állt bíróság előtt, kezdetben még vagyon elleni, később már inkább erőszakos cselekmények miatt.

Engel utoljára 2003 januárjában szabadult négy év tíz hónapos fegyházbüntetéséből. Nyomban hamis személyi igazolványt, illetve rendőri igazolványt szerzett, 2003 májusában pedig hangtompítós pisztolyt. A vádbeszéd szerint 2003. május 12-én késő este rejtőzött el Tabányi Mihály II. kerületi villájának kertjében azzal a szándékkal, hogy kirabolja az ismert harmonikaművészt. Ekkor Engel Zoltánnál volt fegyvere, hamis iratai, továbbá bilincsek, valamint két gramm speed.

Mai napig tolószékkel

Telefonlehallgatással a rendőrség tudomást szerzett Engel Zoltán hollétéről és szándékáról, ezért az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának nyolc rendőre a II. kerületi házhoz ment. A vádbeszéd szerint Borsos József százados és kolléganője, K. Zsuzsanna felszólította kerti fészerben rejtőzködő Engelt, hogy adja meg magát. Engel azonban kitört, és rálőtt Borsos Józsefre, illetve kolléganőjére.

Borsos Józsefet súlyos mellkasi lövés érte, és perceken belül meghalt. Előtte azonban még viszonozni tudta a tüzet, így Engel Zoltán is gerincsérülést szenvedett, és a mai napig tolószékkel közlekedik.

Hideg fejjel

Az ügyész perbeszédében hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján Engel Zoltánnak hallania kellett a rendőri felszólítást, tudnia kellett, hogy rendőrökkel áll szemben. Továbbá K. Zsuzsanna vallomása, illetve a fegyverszakértői vélemény alapján az is nyilvánvaló, hogy Engel Zoltán mind a két rendőrre rálőtt, bár csak egyiküket találta el.

Így az ügyész szerint bizonyított a kétszeresen minősülő, hivatalos személy sérelmére, több emberen elkövetett emberölés kísérlete. "Engel Zoltán tisztában volt azzal, hogy lebukott, és hideg fejjel úgy döntött: nem adja meg magát, hanem megpróbál menekülni, akár azon az áron is, hogy hivatalos személyek életét kioltja (...)". "Jobb nem belegondolni abba, mi történik, ha Borsos Józseftől nem kap lövést Engel Zoltán, és megy tovább" - mondta vádbeszédében Házi Lajos, a Fővárosi Főügyészség ügyésze.

Egyszeresen minősülő emberölés

Engel Zoltán ügyvédje azzal érvelt a pénteki tárgyaláson megtartott beszédében, hogy a vád legfőbb tanúja, az áldozat kollégája, K. Zsuzsanna ellentmondó vallomásokat tett. Fülöp Tamás ügyvéd kitért arra is, hogy a rendőrnő vallomásai az eljárás előrehaladtával egyre inkább szóltak Engel Zoltán bűnösségéről, de K. Zsuzsanna nem tudta magyarázatát adni a változtatásoknak.

A védő szerint a több emberen elkövetett emberölés kísérlete egyértelműen kizárható, Engel Zoltán nem lőtt rá a rendőrnőre. Legfeljebb csak egyszeresen minősülő emberölést követett el. A védő szerint nyomatékos enyhítő körülmény Engel Zoltán egészségi állapota.

Tolószékben, bepelenkázva

A vádbeszédre reagálva, Fülöp Tamás rámutatott a tolószékben ülő vádlottra, és feltette a kérdést: "Tőle kell megvédenünk a társadalmat?" "A Magyar Köztársaság nevében éppen az elhunyt sértett sújtotta valóban életfogytig tartó büntetéssel a vádlottat, aki itt ül előttünk tolószékben, bepelenkázva" - tette hozzá védőbeszédében Engel Zoltán ügyvédje.

Fülöp Tamás arra is figyelmeztetett, hogy a büntetőeljárásban nem lehet szempont a közvélemény elvárása. Az ügyész a pénteki tárgyaláson időt kért a viszontválaszra, így a következő tárgyaláson ezzel folytatódik a rendőrgyilkossággal vádolt Engel Zoltán büntetőpere. Az elsőfokú ítéletet várhatóan júliusban hirdeti ki a Fővárosi Bíróság.