Eleonóra
-1 °C
2 °C

Új eljárás a rendőrgyilkos Engel Zoltán perében

2006.11.24. 15:11
Hatályon kívül helyezte a Pest Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla pénteken a korábban jogerősen életfogytiglani büntetéssel sújtott rendőrgyilkos, Engel Zoltán ügyében. A Pest Megyei Bíróság több erőszakos bűncselekményt is megpróbált a korábban már életfogytiglanra ítélt Engelre bizonyítani, de az ítélőtábla szerint súlyosan megsértették az eljárási szabályokat. A férfit és vádlott-társát erőszakos bűncselekmények elkövetésével vádolja az ügyészség.

Az elsőfokú bíróság tavaly októberben első fokon tíz év fegyházbüntétésre ítélte Engel Zoltánt jelentős értékre, fegyveresen és bűnszövetségben elkövetett rablás, ennek kísérlete és maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt.

Az elsőfokú bíróság bizonyítottnak látta, hogy Engel Zoltán tettesként, vádlott-társa, Szabó Ferenc felbujtására két fegyveres rablást követett el, amelyek közül az egyik kísérleti szakban maradt, továbbá egy maradandó testi fogyatékosságot okozó testi sértést. Ebben az eljárásban Szabó Ferencet hét év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.

Fegyveres rablás és savazás

A vád szerint a kér férfi még 2002-ben szövetkezett, hogy Szabó Ferenc tehetősebb ismerőseitől szereznek pénzt. Engel Zoltán koccanásos balesetnek álcázva arra bírta rá a sofőröket, hogy üljenek be az autójába, amíg kitöltik a baleseti űrlapot. Amikor ez megtörtént, fegyvert fogott rájuk és értékeiket követelte.

Kétszer próbált ilyen módon pénzt szerezni Engel, de csak az egyik bűncselekmény sikerült, akkor kétmillió forintot zsákmányolt, a másik esetben dulakodás alakult ki és Engel elmenekült.

Engel egyszer kénsavval spriccelt le egy nőt, aki másod- és harmadfokú sérüléseket, illetve maradandó fogyatékosságot szenvedett. Tulajdonképpen egy fogorvosnőt akart megfenyegetni, de tévedésből a fogorvosnőhöz érkező pácienst spriccelte le Engel.

Felderítetlen tényállás

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott esetében a büntetés súlyosításáért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért jelentettek be fellebbezést.

A Fővárosi Ítélőtábla pénteken kihirdetett ítéletében a Pest Megyei Bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot. A tábla megállapította: az elsőfokú bíróság súlyosan megsértette az eljárási szabályokat, és oly mértékben nem tett eleget indoklási kötelezettségének, hogy emiatt az elsőfokú ítélet érdemi felülbírálatra alkalmatlan.

A tábla szerint a tényállás részben felderítetlen maradt, és egyes esetekben helytelen következtetéseket vont le az elsőfokú bíróság. Emellett nem indokolta meg, hogy egy-egy bizonyíték mely részét miért fogadta el, másokat pedig miért vetett el, valamint nem oldotta fel az ellentmondásokat sem.

A tábla előírta az elsőfokú bíróságnak, hogy az új eljárásban ismét hallgassa meg a tanúkat és oldja fel az ellentmondásokat.

Engel Zoltánt tavaly áprilisban rendőrgyilkosság miatt jogerősen életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta a Fővárosi Ítélőtábla, amelyből leghamarabb 33 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.