Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Banánnal fizetnek a tiniszexért az ENSZ-katonák

2004.05.25. 16:10
Az egyedülálló gyereklányok kénytelenek eladni a testüket a Kongóban szolgáló békefenntartóknak; cserébe ételt kapnak. Az ENSZ igyekszik minden bejelentést kivizsgálni, a segélyszervezetek alkalmazottai viszont nem mernek közbeavatkozni.
Minden éjszaka tizenéves lányok másznak át a menekülttábort a békefenntartók táborától elválasztó drótkerítésen, mondták el az Independentnek nyilatkozó menekültek és a segélyszervezetek munkatársai. A lányok testükért cserébe banánt vagy süteményt kapnak a marokkói és uruguayi katonáktól, hogy enni adhassanak pár hónapos csecsemőiknek. A csere annak ellenére megy végbe nap, mint nap, hogy az ENSZ korábban elfogadta a zéró tolerancia elvét képviselői szexuális visszaéléseivel szemben.

Ételhiány a táborbabn

A Kongói Demokratikus Köztársaságból elmenekült többször megerőszakolt, egyedülálló lányokat páriaként kezelik a kaotikus és erőszakos buniai táborban, amely tizenötezer embernek ad otthont. A táborban nehéz ételt szerezni, de "egyszerű átmászni a kerítésen, akár egyszer, akár többször egy éjszaka. Az olyan lányok, mint én nehezen boldogulnak a táborban férj nélkül és egy babával" - mondja egy 13 éves lány, aki prostituáltként hat hónapos gyermekét tartja el.

A segélyszervezetek tisztában vannak azzal, hogy mi történik a táborban, de alkalmazottjaik nem mernek közbeavatkozni, félnek attól, hogy elvesztik állásukat - pedig nekik is családjuk van. Egyébként is, máshogy nem tudnak ételt szerezni a lányok gyermekeiknek, védekeznek a munkások.

Az ENSZ szankciókat fog alkalmazni

Eddig is sejthető volt, hogy szexuális kizsákmányolás folyik a táborban, de kézzel fogható bizonyítékot eddig még nem találtak, nyilatkozta Dominique McAdams, a buniai tábor ENSZ vezetője. Az ENSZ kijelentette, hogy a közeljövőben minden bejelentést ki fog vizsgálni, és minden lehetséges szankciót alkalmazni is fog, amennyiben visszaéléseket észlel.