Móric
14 °C
15 °C

Enyhítette a bíróság a hajléktalanverő rendőrök büntetését

2002.05.09. 13:16
A korábbi vallomások szerint a rendőrök ütésekkel és rúgásokkal, röhögve bántalmazták a hajléktalant. A bíróság azonban elfogadta azt az érvelést, hogy jogszerű volt az intézkedés, és csak dorgálás történt.
Jelentősen enyhítette a Fővárosi Bíróság (FB) csütörtökön kihirdetett másodfokú jogerős ítéletében annak a három rendőrnek a büntetését, akik egy hajléktalant bántalmaztak január 14-én a fővárosban.

Az eljárás adatai szerint a rendőrök jogszerű intézkedésük során sérülést nem okozó "dorgálásban" részesítették a hajléktalant, "kokit" adtak neki, egészen kicsit megütötték, megrúgták.

Videofelvétel volt a bizonyíték

Az Oltalom Karitatív Egyesület videofelvételt készített arról, amint a rendőrök bántalmaznak egy hajléktalant a VIII. kerület egyik melegedőjével szemben - így kerülhetett bíróság elé az ügy. Az eset azt követően történt, hogy az egyik hajléktalan meglopta társát. A helyszínre egy rendőr, és két civil ruhás nyomozó szállt ki. A pénz átadására szólították fel az illetőt, aki ennek nehezen tett eleget. A szálló vezetője elmondta: a rendőri intézkedés során a férfit nekivágták a kerítésnek, a fejét megütötték és távozásuk előtt bele meg is rúgták. Mindezt vigyorogva tették, vagyis ütöttek, röhögtek és elmentek- mondta a vezető, aki a kerületi rendőrkapitányhoz fordul az ügyben.

Első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság nyolc havi - két évre felfüggesztett - szabadságvesztéssel sújtotta a rendőröket, ami -jogerőre emelkedése esetén - a testülettől való eltávolításukhoz vezetett volna.

Védői fellebbezés folytán azonban az FB elé került az ügy, ahol az első- és másodrendű vádlottak büntetését egyaránt négyhavi - egy évre felfüggesztett - szabadságvesztésre enyhítették, és egyúttal előzetes mentesítésben részesítették őket.

Továbbra is rendőrök maradhatnak

A harmadrendű vádlott büntetése 100 ezer forintot meghaladó pénzbüntetés.

Így mindhárom elítélt rendőr büntetlen előéletűnek tekintendő, nem kell őket a rendőrségtől automatikusan eltávolítani, szolgálatban megtartásukról az arra jogosult szerv dönthet.