Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Eperjes szíve szerint elvitetné Kossuth szobrát a Hősök teréről

2001.12.11. 14:17
Méltatlanul áll a Hősök terén Kossuth Lajos szobra - mondta egy televíziós műsorban Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész. Szerinte a kossuthi eszmeiség alapozta meg a trianoni logikát.
Eperjes Károly
A színművész korábban több helyen is hangot adott Kossuthtal szembeni elllenszenvének. Széchenyi és Kossuth viszonyát egy párhuzammal igyekezett szemléltetni, miszerint a magyar történelemben periodikusan visszatérnek a két oldal vezéralakjai. Ahogy ezer éve volt Szent István és Koppány, ugyanúgy az ezernyolcszázas években volt Széchenyi és Kossuth. Mint ahogy a múlt század ötvenes éveiben volt Mindszenty és Rákosi...

A házelnökkel osztotta meg sérelmét

Kossuthtal kapcsolatos nézeteiről legutóbb egy tévéműsorban beszélt a Hídember című film főszerepét alakító művész. Az Index beszámolt arról, hogy televíziós sorozatot indított útjára Áder János, az Országgyűlés elnöke, Beszédes esték címmel. A házelnök első alkalommal Eperjes Károly színművésszel készített interjút, mégpedig választókörzetének központjában, Csornán. - Többek között a kossuthi eszmeiség alapozta meg a trianoni logikát is - mutatott rá a műsorban ellenszenve egyik sarokpontjára a színművész.

Az Új Színház Eperjesről
Eperjes Károly 1954. február 17. Színház- és Filmművészeti Főiskola 1980. 1980- kaposvári Csiky Gergely Színház, 1981- Nemzeti Színház, 1983- Katona József Színház, 1987- Radnóti Színház, 1988- szabadfoglalkozású, 1993- Művész Színház, Thália Színház, Kelemen László Színkör, Chicagói Filmfesztivál legjobb férfi alakítás díja 1985; Jászai Mari-díj 1986; Nominálás az Európa-díjra 1989;Magyar Művészetért-díj 1990; Világszínházi találkozó (Kairó) legjobb férfialakítás díja és különdíj 1991; Erzsébet-díj; 1993 Piatra Neamtz francia nemzetközi fesztiváldíj legjobb férfialakításért 1996; Kossuth-díj 1999.

Öntörvényű művész, alakításaiból a saját energiájából épülő teljes átélés árad. Több sikeres film főszerepét játszotta el.

Eperjes az Indexnek azt mondta, hogy nem kívánja tovább ragozni ezzel kapcsolatos kijelentéseit, és nem szeretné, ha erről bármilyen médiában több elhangzana. - Ez csak magánvélemény, és nem az én dolgom, hogy lépéseket tegyek a szobor ügyében - válaszolta arra a kérdésre, hogy tesz-e gyakorlati lépéseket sérelme kapcsán.

Széchenyit tenné helyére

Mint mondta, nem ítéli el Kossuthot, bár nem szívesen követné az ő útját. Nagy fájdalma, hogy a Hősök terén bekerült a nagy államférfiak sorába. - Van, aki a francia forradalmat az újkor vívmányának tartja, szerintem inkább az emberiség egyik szégyene - mondta Eperjes, aki szívesen tenné Széchenyit "a nemzetre tett jó hatása miatt" Kossuth helyére. - Kossuth inkább amolyan vérmagyar volt: nem a szív és az ész harmóniája alapján ítélkezett, döntött. Jellemző az is, hogy disszidált a felelősség elől.