Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Tizennégy év az ercsi gyerekgyilkosnak

2004.11.18. 15:34
Ercsiben 2002 novemberében egy tizenhét éves fiú meggyilkolt egy tizenhárom éves kislányt. Mint kiderült, a kiskorú lány szakított vele, és ezt nem tudta feldolgozni. Csütörtökön a Főváros Ítélőtábla jogerősen tizennégy év szabadságvesztést szabott ki a vádlottra.
A 17 éves, öt osztályt végzett fiú 2002 tavaszán lépett érzelmi és szexuális kapcsolatba a nyolcadikos lánnyal. A lány szeptemberben be akarta fejezni kapcsolatukat, de ezt a fiú képtelen volt elfogadni. Nagy nyilvánosság előtt többször is megverte barátnőjét, majd 2002. november 12-én megvárta a hazafelé igyekvő lányt, veszekedni kezdtek, aminek végén megfojtotta.

Az ítélőtábla a tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés mellett folytatólagosan elkövetett megrontás, garázdaság, könnyű testi sértés és kifosztás bűncselekményében is bűnösnek mondta ki a vádlottat, aki a kifosztást azzal követte el, hogy áldozata mobiltelefonját magához vette.

Fiatal elkövető

Súlyosbításra nem látott lehetőséget az ítélőtábla, tekintettel a vádlott fiatal korára és arra, hogy a cselekmény elkövetésekor beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott volt.

A büntetőper másodrendű vádlottja egy kamasz fiú volt, akinél az elsőrendű vádlott a gyilkosság után otthagyta ruháit és az áldozatától eltulajdonított mobiltelefont. A másodrendű vádlottat a bűnpártolás vádja alól bűncselekmény hiányában felmentette az ítélőtábla. Szóbeli indoklásában a bíró leszögezte: bűnpártolás csak szándékosan követhető el, az pedig kizárt, hogy a vádbeli cselekmények idején 15 éves fiú maradéktalanul tisztában lett volna a történtekkel.

Bűnös rendőrök

A bíróság az üggyel kapcsolatban megemlítette, hogy az ercsi rendőrök nem tettek semmit akkor, amikor a gyilkosság előtti időszakban az áldozat szülei több bejelentést is tettek a helyi rendőrőrsön a lányukat ért sorozatos zaklatások miatt. A katonai ügyészség vádat emelt két ercsi rendőr ellen jelentési kötelezettség megszegése és elöljárói intézkedés elmulasztása miatt.

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa korábban már jogerősen kimondta a rendőrök bűnösségét, és pénzbüntetést szabott ki, azonban az ítélet szerint nem állapítható meg ok-okozati összefüggés a rendőrök mulasztása és a tragédia között.