Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ercsi gyermekgyilkosság: vádemelés két rendőrtiszt ellen

2002.12.10. 11:26
Vádat emelt két ercsi rendőr ellen jelentési kötelezettség megszegésének, illetve elöljárói intézkedés elmulasztásának vétsége miatt a Budapesti Katonai Ügyészség - közölte Váczi Pál alezredes, csoportvezető ügyész kedden. A két gyanúsítottra akár egyéves börtönbüntetést is kiszabhatnak.
Ercsiben november 12-én este megöltek egy 13 éves lányt. A rendőrség egy 17 éves fiút gyanúsít a szerelemféltésből elkövetett gyilkossággal. A fiú a nyomozás kezdeti szakaszában beismerő vallomást tett.

Hiába tettek feljelentést a szülők

A két rendőr elleni vádemelésre az áldozat szülei által hangoztatott rendőri mulasztások feltárása érdekében indított vizsgálat nyomán került sor. A tragédiát követően az áldozat édesanyja állította: a bűncselekményt megelőzően két alkalommal is feljelentést tett, mivel a fiú - aki nem tudott belenyugodni a kapcsolat megszakadásába - többször is bántalmazta, megharapta és megütötte a lányt.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője vizsgálatot rendelt el. Ennek során derült ki, hogy a lány édesanyja a tragédiát megelőző hetekben valóban kétszer is feljelentést tett az ercsi rendőrőrsön.

A főkapitányság vizsgálata megállapította, hogy "az intézkedés megtételére köteles rendőrök az ügyben nem tettek meg minden szükséges és tőlük elvárható intézkedést". A megyei rendőrfőkapitány a mulasztó rendőrök közül kettőt feljelentett, őket a katonai ügyészség már november végén gyanúsítottként hallgatta meg.

A megyei főkapitány további két rendőr ellen szakszerűtlen munkavégzés miatt fegyelmi eljárást kezdeményezett, a dunaújvárosi rendőrkapitány pedig szintén az eset kapcsán felmentette vezetői beosztásából az ercsi rendőrőrs parancsnokát.

Egy évet is kaphatnak a mulasztók

A Budapesti Katonai Ügyészség csoportvezetője közölte: az ercsi rendőrőrs bűnügyi nyomozói beosztásban dolgozó tiszthelyettese ellen jelentési kötelezettség elmulasztása miatt emeltek vádat. Ugyanis egy bejelentést követő rendőri intézkedésről nem készített jelentést a tiszthelyettes.

Az ügy másik vádlottja az ercsi rendőrőrs egyik tiszti rendfokozatú vezetője, aki az ügyészség szerint azzal követte el az elöljárói intézkedés elmulasztásának vétségét, hogy amikor a tiszthelyettes mulasztásáról tudomást szerzett, nem kezdeményezett fegyelmi vagy büntetőeljárást.

A vádban foglalt vétségek a törvény szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók. Az ügyben a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa jár el.