Ágnes
-5 °C
2 °C

Lassult a hegyomlás Érdnél

2005.08.29. 11:30
A környéken zajló épitkezések és a nagy esőzések okozhatták az érdi Kakukk-hegy földmozgását, véli az önkormányzat főmérnöke. A négy-öt centis repedések hétfőn nem repedtek tovább, hamarosan helyreállíthatják a vízellátást.

A legújabb megállapítások szerint lelassult Érd Ófalui részén a Kakukk-hegy földmozgása, ami miatt a hét végén négy családot kellett kiköltöztetni. Most szakemberek vizsgálják mi okozhatta a földmozgásokat.

Az önkormányzat felkérésére hétfőn a műszaki egyetem talajmechanikusai vesznek majd mintát, hogy ezt elemezve megállapítsák, mi idézheti elő a hegy - ami valójában egy domb - oldalán a felszín repedezéseit. A domboldalban a hétvégén keletkeztek repedések, helyenként négy-öt centiméter szélesek is. Hétfőn már csak milliméterekkel tágultak a rések.

Hétfőn megkezdik a föld alatt futó víz- és gázvezetékek tolozárazását, hogy újraindíthassák a szolgáltatást, amit a hétvégén zártak le. Így elképzelhető, hogy már kedden vízhez juthat az a negyvenöt ház, amit a hétvégi lezárás érintett.

A hétvégén kiköltöztetett négy család részben rokonoknál, részben az önkormányzat által felajánlott lakásokban talált átmeneti otthont. A környékbelieknek, amíg a közműszolgáltatást vissza nem kapcsolják, továbbra is lajtoskocsikkal biztosítják a vizet, várhatóan még egy napig.

Kovács Tibor, Érd önkormányzatának főmérnöke szerint a földmozgást a környéken lezajlott nagyszabású építkezések, a Járom utcában guruló nehézjárművek és az utóbbi hetek esőzései idézték elő. Az okok szakmai elemzése egy-két napot vesz igénybe. Ennek ismeretében dönt majd az önkormányzat, hogy milyen intézkedést hozzon a helyzet megoldására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!