Mátyás
-6 °C
1 °C

Veszélyben a trópusi erdők 95 százaléka

2006.05.25. 15:13
A világ erdeinek 95 százalékát semmiféle hatóság nem védelmezi, Ázsia, Afrika, Latin-Amerika, a csendes-óceáni és a karibi térség harminchárom országában évente több min tízmillió hektárnyi trópusi erdőt irtanak ki.

A világ őserdőinek 95 százaléka veszélyben van, 50 százaléka pedig fél évszázad alatt eltűnhet, amennyiben a jelenlegi irtási ütem folytatódik - jelentette csütörtökön a Nemzetközi Trópusi Fakereskedelmi Szervezet (ITTO).

Az ITTO Ázsia, Afrika, Latin-Amerika, a csendes-óceáni és a karibi térség harminchárom országában végzett tanulmányából kiderült, hogy évente 14 millió hektárnyi trópusi erdőt irtanak ki.

1988 óta ugyan egyre több terület kerül az őserdőket hosszútávon kiaknázó erdőgazdálkodások felügyelete alá, az erdők 95 százalékát továbbra sem védelmezik. A kábítószer-kereskedők háborúi különösen megnehezítik az erdők felügyeletét.

Az erdőirtások a Föld légkörére is hatással vannak, a bolygó szénkibocsátásak 20 százaléka származik az őserdők felégetéséből. Különösen Indonéziában, Elefántcsontparton, Libériában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Fülöp-szigeteken és Nigériában súlyos a helyzet.

A szervezet éppen ezért olyan gazdasági lépéseket javasolt az érintett kormányoknak, amelyekkel meg lehetne akadályozni az erdőirtást. A Nemzetközi Trópusi Fakereskedelmi Tanács negyvenedik ülését Mexikóban rendezik május 29-től június 2-ig.