György
14 °C
24 °C

Évente több mint ezer hektár erdő ég le

2001.08.02. 18:27
Ebben az évben mintegy nyolcezer esetben riasztották a tűzoltókat gaz-, avar- vagy erdőtűzhöz. A nagy szárazság miatt tűzgyújtási tilalmat is el kellett rendelni. Egy hektár erdő újratelepítése több mint egymillió forintba kerül, és évente ezer hektár ég le. A fővárosi tűzoltók legemlékezetesebb esete az volt, amikor 1993-ban két héten át próbáltak megfékezni egy száz hektáron pusztító tüzet.
Évente több mint ezer hektár erdő válik a lángok martalékává az országban - hangzott el az Állami Erdészeti Szolgálat csütörtöki sajtótájékoztatóján. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: idáig mintegy nyolcezer gaz- és avartűzhöz és több mint százhúsz erdőtűzhöz riasztották a tűzoltókat. Leginkább Bács, Pest, Zemplén és Vas megye veszélyeztetett. A lángok főként emberi gondatlanság miatt csapnak fel, szándékosság vagy természeti ok kisebb százalékban fordul elő.

A bánya feletti erdőt két hétig oltották Pilisvörösvárnál
Az ország összes erdőjében és kétszáz méteres körzetében jelenleg is érvényben van a tűzgyújtási tilalom. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium július 19-től azért tartotta szükségesnek a bevezetését, mert túlságosan is megnőtt az avar-, parlag- és az erdőtüzek száma. A rendelet érvénybe lépése előtt szinte egész Vas megye lángokban állt. Egy esetben lakott területet is veszélyeztetett, szerencsére nem volt szükség Kenyeri község kitelepítésére. A tűz egyébként szalonnasütés miatt keletkezett, és száz hektáron pusztított. Az ominózus hétvégén azonban ez csak egy tűz volt a sok közül.

Pilisvörösvárra sokáig emlékeznek majd

A főváros közelében 1993-ban pusztított olyan óriási tűz, amelyet csak kéthetes munkával tudtak megfékezni. Szűcs Tamás, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság mentési osztályának helyettes vezetője elmondta: a Pilisvörösvárnál kigyulladt százhektáros fenyőerdőt csak a szerencsének köszönhetően tudták eloltani. Már egy közeli üdülőterületet veszélyeztetett, amikor megfordult a szél, és ezt kihasználva fojtották el a lángokat.

A tűzoltók sokszor vízhiánnyal küzdenek
A tűzoltók önerőből nem képesek megfékezni egy ilyen tűzvészt - vélekedik Szűcs Tamás. Elengedhetetlenül szükséges a katonák és a lakosság segítsége is. Az oltás után tűzőrséget kell szervezni, hiszen az izzó fatörzsek újra és újra lángba boríthatják az erdőt. Nagy segítség az is, hogy helikoptereket kapnak, amelyekkel fel lehet deríteni a gócpontokat. Egy-egy megközelíthetetlen hegyes-dombos vidéken nélkülözhetetlen a légi oltás, mivel ezeken a területeken mindig is nagy probléma a vízhiány.

Milliókba kerül a helyreállítás

Egyhektárnyi leégett erdő helyreállítása több mint egymillió forint. Csépányi Péter erdőmérnök elmondta: tíz-húsz év is szükséges az újratelepítéshez, de igazi erdőről csak száz-kétszáz év múlva lehet beszélni. Egy eldobott cigarettacsikk is elegendő ahhoz, hogy több hektár erdő boruljon lángba, ami órási károkat okoz az élővilágban.