Vilhelmina
11 °C
28 °C

Autókkal ütköztek vonatok

2006.07.03. 17:30
Másfél órán belül két helyen is vonat ütközött össze autóval. Érdnél három sérültje van a balesetnek, Váraljánál senkinek sem lett baja.

Személyvonat ütközött össze egy személyautóval Érd-felső és Tárnok között, a balesetben hárman megsérültek, tájékoztatta az MTI-t hétfőn a MÁV Kommunikációs Igazgatósága közleményében. Az Indexet a MÁV arról tájékoztatta délután, hogy a közlekedés az érintett vonalon, Érd felső és Tárnok között (a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon) 16 óra 15 perckor állt helyre, miután befejezték a helyszínelést, s eltávolították a gépkocsi roncsait a baleset helyszínéről.

A baleset a Budapest-Székesfehér vasútvonalon, egy fény- és félsorompóval ellátott átjáróban történt nem sokkal fél 12 után. A Budapestről Tapolcára közlekedő személyvonat oldalának ütközött az autó. A baleset bekövetkeztekor a sorompó-készülék irányító szerkezete is tönkrement, de a vasúttársaságnak már ezt is sikerült pótolnia, vagyis a fény-és félsorompó ismét működik az Érd felső-Tárnok közötti vasútvonalon.

A vonaton senki sem sérült meg

A balesetben hárman sérültek meg, egy személy súlyosan, ketten könnyebben, pontosította korábbi közlését Kavalecz Imre. A vonaton utazók közül senkinek sem esett baja. Kavalecz Imre elmondta: a rendőrségi helyszínelés alatt a vasúti közlekedés továbbra is szünetel, a fehérvári vonatok Budafok-Albertfalva-Érd alsó érintésével közlekednek.

A szóvivő szerint a balesetben a fénysorompó szerkezete megrongálódott, ezt ki kell cserélni, ezért várhatóan két-három napig az átkelőnél nem működik majd a berendezés. Azt a vizsgálat deríti majd ki, hogy a baleset előtt működött-e a fénysorompó.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint feltehetően a fénysorompó meghibásodása okozhatta a balesetet.

Váraljánál is autóval ütközött a vonat

Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője elmondta azt is, hogy Hidas-Bonyhád és Mázaszászvár között, Váralja megállóhelynél is hasonló baleset történt nem sokkal 13 óra után, az ütközésben viszont ott senki sem sérült meg.

Kavalecz az Indexszel közölte: Váraljánál egy jól működő fénysorompóval ellátott vasúti átjárónál személyvonat motorszerelvényének ütközött egy gépkocsi. Az autót a vonatszerelvény a pálya menti árokba lökte. A helyszínelést 15 órakor fejezték be. A balesetet szenvedett motorszerelvényben sem keletkezett komolyabb kár, így másfél órás késés után folytatta útját.

Fokozott óvatosságra int a MÁV

Hétfőn délelőtt, 11 óra 38 perckor a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal egy szakaszán Érd felső és Tárnok között, a fény- és félsorompóval ellátott vasúti átjáróban baleset történt. A baleset körülményeinek rekonstruálása, az autó roncsainak eltávolítása után 16 órakor ismét megindulhat a vasúti közlekedés.

Az Érd felső és Tárnok közötti vasúti átjáróban a Budapestről Tapolcára közlekedő személyvonat mozdonyának ütközött egy személygépkocsi 11 óra 38 perckor. A MÁV ismeretei szerint a gépkocsiban négyen utaztak, közülük egy súlyos és két könnyű sérült volt. A vonaton utazók közül senki sem sérült meg. A rendőrség - a MÁV szakembereinek közreműködésével - vizsgálja és rekonstruálja a baleset körülményeit - ugyanis a baleset bekövetkeztekor a sorompókészülék nem működött.

A szakemberek szándékos rongálást sem zárnak ki. A Budapest-Székesfehérvár vasútvonal forgalmát a Budafok-Albertfalva-Érd alsó szakaszra terelték. 16 órakor a helyszínelést és az autó roncsainak eltávolítását befejezik, így helyreáll a vasúti közlekedés Érd felső és Tárnok között is.

A vasúttársaság tudatja azt is, hogy az említett nyíltvonali fény-és félsorompó pár napig nem üzemel majd, mivel a baleset bekövetkeztekor tönkrement a biztosítóberendezést irányító szerkezet is, amelyet pótolni kell. Óvatos és körültekintő közlekedésre kéri a MÁV az erre autózókat is.