Árpád
-2 °C
4 °C

Autókkal ütköztek vonatok

2006.07.03. 17:30
Másfél órán belül két helyen is vonat ütközött össze autóval. Érdnél három sérültje van a balesetnek, Váraljánál senkinek sem lett baja.

Személyvonat ütközött össze egy személyautóval Érd-felső és Tárnok között, a balesetben hárman megsérültek, tájékoztatta az MTI-t hétfőn a MÁV Kommunikációs Igazgatósága közleményében. Az Indexet a MÁV arról tájékoztatta délután, hogy a közlekedés az érintett vonalon, Érd felső és Tárnok között (a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon) 16 óra 15 perckor állt helyre, miután befejezték a helyszínelést, s eltávolították a gépkocsi roncsait a baleset helyszínéről.

A baleset a Budapest-Székesfehér vasútvonalon, egy fény- és félsorompóval ellátott átjáróban történt nem sokkal fél 12 után. A Budapestről Tapolcára közlekedő személyvonat oldalának ütközött az autó. A baleset bekövetkeztekor a sorompó-készülék irányító szerkezete is tönkrement, de a vasúttársaságnak már ezt is sikerült pótolnia, vagyis a fény-és félsorompó ismét működik az Érd felső-Tárnok közötti vasútvonalon.

A vonaton senki sem sérült meg

A balesetben hárman sérültek meg, egy személy súlyosan, ketten könnyebben, pontosította korábbi közlését Kavalecz Imre. A vonaton utazók közül senkinek sem esett baja. Kavalecz Imre elmondta: a rendőrségi helyszínelés alatt a vasúti közlekedés továbbra is szünetel, a fehérvári vonatok Budafok-Albertfalva-Érd alsó érintésével közlekednek.

A szóvivő szerint a balesetben a fénysorompó szerkezete megrongálódott, ezt ki kell cserélni, ezért várhatóan két-három napig az átkelőnél nem működik majd a berendezés. Azt a vizsgálat deríti majd ki, hogy a baleset előtt működött-e a fénysorompó.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint feltehetően a fénysorompó meghibásodása okozhatta a balesetet.

Váraljánál is autóval ütközött a vonat

Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője elmondta azt is, hogy Hidas-Bonyhád és Mázaszászvár között, Váralja megállóhelynél is hasonló baleset történt nem sokkal 13 óra után, az ütközésben viszont ott senki sem sérült meg.

Kavalecz az Indexszel közölte: Váraljánál egy jól működő fénysorompóval ellátott vasúti átjárónál személyvonat motorszerelvényének ütközött egy gépkocsi. Az autót a vonatszerelvény a pálya menti árokba lökte. A helyszínelést 15 órakor fejezték be. A balesetet szenvedett motorszerelvényben sem keletkezett komolyabb kár, így másfél órás késés után folytatta útját.

Fokozott óvatosságra int a MÁV

Hétfőn délelőtt, 11 óra 38 perckor a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal egy szakaszán Érd felső és Tárnok között, a fény- és félsorompóval ellátott vasúti átjáróban baleset történt. A baleset körülményeinek rekonstruálása, az autó roncsainak eltávolítása után 16 órakor ismét megindulhat a vasúti közlekedés.

Az Érd felső és Tárnok közötti vasúti átjáróban a Budapestről Tapolcára közlekedő személyvonat mozdonyának ütközött egy személygépkocsi 11 óra 38 perckor. A MÁV ismeretei szerint a gépkocsiban négyen utaztak, közülük egy súlyos és két könnyű sérült volt. A vonaton utazók közül senki sem sérült meg. A rendőrség - a MÁV szakembereinek közreműködésével - vizsgálja és rekonstruálja a baleset körülményeit - ugyanis a baleset bekövetkeztekor a sorompókészülék nem működött.

A szakemberek szándékos rongálást sem zárnak ki. A Budapest-Székesfehérvár vasútvonal forgalmát a Budafok-Albertfalva-Érd alsó szakaszra terelték. 16 órakor a helyszínelést és az autó roncsainak eltávolítását befejezik, így helyreáll a vasúti közlekedés Érd felső és Tárnok között is.

A vasúttársaság tudatja azt is, hogy az említett nyíltvonali fény-és félsorompó pár napig nem üzemel majd, mivel a baleset bekövetkeztekor tönkrement a biztosítóberendezést irányító szerkezet is, amelyet pótolni kell. Óvatos és körültekintő közlekedésre kéri a MÁV az erre autózókat is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?