Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Érettségi botrány egy francia gimnáziumban

2003.06.28. 11:25
Öt különböző tantárgyból öt más személyt küldött - hamis személyi igazolvánnyal - maga helyett vizsgázni egy francia diák.
Chantilly városának Jean-Rostand gimnáziumában három tárgyból le is tették a vizsgát a diák alteregói, június 18-án azonban, a negyedik tantárgyból merő véletlen folytán lebukott az illető: elkésett és arra hivatkozott, hogy autója defektet kapott. Erre alaposabban átvizsgálták a papírjait, a többi vizsgázó pedig elmondta, hogy az előző tantárgyakból is minden alkalommal valaki más oldotta meg a feladatot.

Keresik az alteregókat

Az érettségiző két évvel ezelőtt már megbukott, ezért tartania kellett tőle, hogy ha újból erre a sorsra jut, nem jelentkezhet többé vizsgára. Az iskola most csalási kísérletért jelenti fel. Az ötödik alteregó egyébként nem tudott arról, hogy a csalást már leleplezték, és kedden megjelent a szóbeli vizsgára. Amikor aztán kitört a botrány, a nagy tolongásban sikerült elmenekülnie - közölte az amiens-i tanfelügyelőség.

A rendőrség vizsgálatot indított az alteregók kilétének megállapítása végett. Az iskola vezetői azzal mentegetőztek, hogy gyakran változnak a vizsgázókat felügyelő tanárok.