Valér
-2 °C
0 °C

Minden idők legvéresebb iskolai ámokfutása Erfurtban

2002.04.27. 09:55
Minden idők legvéresebb iskolai ámokfutásának színhelye volt pénteken Németországban az erfurti Gutenberg Gimnázium: egy pár hónapja kicsapott diák nem sokkal dél előtt berontott a tanintézetbe, és két fegyverével 17 embert - többségükben tanárokat - lelőtt, majd önmagával is végzett.
Már 18 halottja van annak az ámokfutásnak, amely pénteken történt egy erfurti középiskolában - közölte délután a helyi rendőrség. Meghalt a tizenkilenc éves merénylő is, aki a hírek szerint önkezével vetett véget életének.

A korábbi hírekkel ellentétben csak egy ámokfutó lövöldözött pénteken egy erfurti gimnáziumban. A borzalmas tett nem végleges mérlege: 18 halott, többnyire tanárok, és négy súlyos sebesült - hangzott el délután a rendőrségi tájékoztatón.

A tettes, a Gutenberg Gimnázium egy korábbi tanulója, akit pár hete tanácsoltak el az iskolából.

Az iskolatitkárságon kezdte a vérengzést

Az álarcot és nindzsaöltözéket viselő 19 éves fiatalember a gimnáziumban az iskolatitkárságon kezdte a vérengzést: ott a birtokában lévő gyorstüzelő pisztollyal és egy nagy tűzerejű, igen gyorsan utántölthető úgynevezett pump-gun puskával több oktatót lelőtt. Ezután a tantermeket végigjárva folytatta az ámokfutást, de volt olyan tanáráldozata is, akit a mellékhelyiségben lőtt agyon. Vérengzésének áldozatul esett két diáklány, valamint az elsőként az iskolához érkező rendőrjárőr egyik tagja is.

Az időközben a helyszínre érkezett rendőrök kiürítették a gimnáziumot. Számos diák mobiltelefonon hívta fel hozzátartozóit, és kért tőlük segítséget.

A két óra elteltével az iskolát megrohamozó rendőrök egyelőre 18 holttestet találtak az épületben. A ZDF televízió információi szerint 15 felnőtt (14 tanár és egy rendőr) és két diáklány az áldozat. Meghalt a 19 éves ámokfutó is, akit a tanárok tájékoztatása szerint januárban tanácsoltak el a gimnáziumból. Hírek szerint önkezével vetett véget az életének.

Bernhard Vogel, Türingia tartomány miniszterelnöke mély megrendülésének adott hangot az erfurti tragédia hallatán. Egyúttal együttérzéséről biztosította az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóit, ígéretet téve a szörnyű bűncselekmény körülményeinek mielőbbi felderítésére.

Németországban utoljára másfél évvel ezelőtt volt példa hasonló véres tragédiára. Akkor egy szászországi gimnázium kibukott tanulója sétált be óra közben volt osztályába, és diáktársai szeme láttára egy konyhakéssel agyonszúrta az osztályfőnököt.

Fegyverek
Az erfurti ámokfutó egy gyorstüzelő pisztollyal és egy úgynevezett pump-gunnal követte el tettét. Utóbbi olyan puskát takar, amely többnyire sörétet lő ki, és egy, a cső alatt elhelyezett fogantyú felhúzásával (pumpálásszerű mozdulattal) gyorsan utántölthető. Ily módon ezzel a puskával 10 másodperc alatt akár 15 lövés is leadható. A pump-gun amerikai találmány, ám az utóbbi években németországi sportlövészek körében is elterjedt és népszerűvé vált.

Döbbenet Németországban

Az eset óriási megdöbbenést váltott ki szerte Németországban: Gerhard Schröder kancellár és Otto Schily szövetségi belügyminiszter részvétéről biztosította az áldozatok és sebesültek hozzátartozóit, Johannes Rau szövetségi elnök kora este megrendülten annyit mondott a kamerák előtt: egyszerűen nem talál szavakat annak kifejezésére, ami e borzalmas tragédia hírére egész Németországot eltölti. Schröder a történtekre tekintettel lemondta pártjának, a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) a hét végére tervezett összes választási rendezvényét.

Szigorították a legális fegyvertartást

A sors tragikus iróniája, hogy a német parlament alsóháza, a Bundestag nem sokkal a Türingia tartomány székhelyén lezajlott vérengzés előtt hagyta jóvá azt a törvényt, amely megszigorítja a legális fegyvertartást. Becslések szerint a 80 milliós Németországban 7-10 millió lőfegyver van legálisan magánszemélyek tulajdonában, a nyilvántartott fegyvertulajdonosok száma kétmillió. A fő gondot azonban a hatóságok szerint az engedély nélkül tartott fegyverek okozzák.

A rendőrség első feltételezései szerint a 19 éves fiatalember borzalmas tettét minden bizonnyal a bosszúvágy motiválta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!