Gusztáv
3 °C
6 °C

A céllövészet volt a hobbija az erfurti ámokfutónak

2002.04.30. 10:09
A vizsgálatok szerint amikor az erfurti ámokfutót kicsapták a Gutenberg gimnáziumból, bezáródott előtte minden perspektíva. Ez is motiválhatta tette elkövetésében, melyet valószínűleg jó előre eltervezett. A fiúnak nem voltak barátai; kedvenc szórakozása a céllövészet, szerette a "killer game" típusú játékokat.
A múlt pénteken egy erfurti gimnáziumban végrehajtott vérengzés tettese gyaníthatóan már hosszabb ideje, tudatosan készült "leszámolni" egykori tanáraival, akik derékba törték továbbtanulási, illetve elhelyezkedési lehetőségeit.

A német iskolákban 1 perces néma csenddel emlékeztek a pénteki ámokfutásra
Robert Steinhauser tavaly májusban elbukott az érettségi vizsgán, az érvényes előírásoknak megfelelően azonban osztályismétléssel lehetőséget kapott a javításra. Ezt az esélyt viszont sorozatos hiányzásokkal, majd orvosi igazolások hamisításával eljátszotta: amikor fény derült az okirat hamisítás tényére, idén januárban kicsapták a Gutenberg gimnáziumból.

Szigorú következmény

A 19 éves fiú előtt ezzel bezárult minden perspektíva. Türingia tartomány törvényei szerint ugyanis - ellentétben más tartományokkal - akit az érettségi előtt eltanácsolnak a gimnáziumból, az semmiféle végbizonyítványt nem kap. (Más tartományokban az ilyen helyzetbe került tanulók középiskolai, illetve reáliskolai végbizonyítványt kapnak, amely persze kevesebbet "ér", mint az érettségi.) Robert így csak segédmunkásnak szegődhetett volna el.

Céllövő quake-er volt

A fiút, akinek egyébként sem voltak közeli barátai, bár osztálytársai értelmesnek tartották, nyilvánvalóan sokkolta a kilátástalanság, és még inkább kedvenc időtöltéséhez: a céllövészethez menekült. Emellett - mint a rendőrségi vizsgálat kiderítette - otthoni szobájában számtalan "killer game" típusú videojátékot és számítógépes programot gyűjtött össze. Feltehetően ezeken "gyakorolta" az április 26-án elkövetett borzalmas tettet.

Az erfurti Domblick lövészegyletben - amely a városi rendőrsportklub részlegeként működik - a legkiválóbb céllövők közé tartozott: fiatal kora ellenére minden lehetséges lövészpróbát a legjobb minősítéssel állt ki. Az egyesületi felvételkor - mint minden jelentkezőnek - neki is csatolnia kellett a rendőrségtől kapott erkölcsi bizonyítványt. Az erfurti szokásnak megfelelően hathónapos kemény kiképzés után juthatott fegyvertartási engedélyhez. Lőfegyvereit: egy pisztolyt és egy pump-gun néven közismert gyorstüzelő puskát otthon tárolhatta. (Az utóbbi fegyver tűzerejénél fogva rettegett eszköznek számít: egyetlen rendőr akár fél tucat bűnözőt is képes sakkban tartani vele.)

Kritizált fegyvertartási engedély

Nyugatnémet szakemberek bírálják a fenti gyakorlatot. Mint egy frankfurti lövészegyesület többszörös bajnoki címmel rendelkező veterán tagja egy országos lapnak elmondta: náluk az a szokás, hogy az egyesület elnöke írásban kérelmezi egy-egy tag számára a fegyvertartás engedélyezését az illetékes hatóságnál. Az illető, aki 40 éves, ma sem rendelkezik ilyen engedéllyel, holott 18 éve tagja a frankfurti egyletnek. "Egy 19 éves ifjonc esetében egyszerűen felelőtlen dolognak tartom, hogy engedélyt kapott a lőfegyverek otthoni tárolására" - mondta.

Egyes megfigyelők a keletnémet múltból fakadó körülménynek tartják, hogy az erfurti egyesületben már az újoncok is fegyvertartási engedélyhez juthatnak. Az egykori NDK-ban ugyanis magánszemély számára gyakorlatilag lehetetlen volt, hogy lakásában lőfegyvert tároljon: sportolók és vadászok csak az egyesületi székházban férhettek hozzá pisztolyaikhoz, puskáikhoz. Az állami egyesülés után a keleti országrészben új virágzásnak indult a "lövészkultúra", aminek kísérő jelenségeként lazábban veszik az előírásokat, mint az ország nyugati felében. Az erfurti tragédia ebből a szempontból (is) töprengésre késztetheti a német hatóságokat.

Korlátoznának

Miként arról is, nem kellene-e annyi iskolai tragédia (Littleton, Dunblane, Jonesboro, Freising, Erfurt) után végre gátat vetni a képernyőkön, számítógépek programjaiból és különböző videojátékokból áradó erőszaknak, brutalitásnak. Biztatónak tűnik, hogy a német kancellár már megtette az első lépést: csütörtökre meghívta az összes televízióadó intendánsait, hogy egyezségre jusson velük az "akciófilmek" sugárzásának korlátozásáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!