Valér
2 °C
8 °C

Megjött Ernesto, az évad első hurrikánja

2006.08.27. 20:26
Kapcsolódó cikkek (1)
Óránként 121 kilométeres sebességgel közelít Haiti és Jamaica felé Ernesto, ami hármas fokozatú hurrikánná erősödve valószínűleg a tavaly letarolt New Orleanst is eléri.

Hurrikánná erősödött vasárnap az Ernesto névre keresztelt trópusi vihar, miközben Haiti felé közelített a Karib-tenger felett - közölték a miami hurrikánfigyelő központ szakemberei.

A központ meteorológusai szerint a Ernesto által keltett szél sebessége 121 kilométer (75 mérföld) óránként. Ez az első olyan vihar az idei atlanti-óceáni hurrikánszezonban, amelyben a szél sebessége meghaladta az óránkénti 119 kilométert, vagyis a 74 mérföldet.


Ernesto közelít

A legfrissebb előrejelzés szerint az Ernesto csütörtökre akár harmadik fokozatú hurrikánná is fejlődhet, egy ilyen erősségű szélvihar képes károkat okozni lakóházakban is. Az Ernesto a Mexikói-öböl partvidékének széles sávját fenyegeti, így New Orleanst is. A városban egy évvel ezelőtt hatalmas pusztítást végzett a - szintén harmadik fokozatú - Katrina hurrikán.

Amerika felé tart

"Valószínű, hogy le fog csapni (az Egyesült Államokban), de még nem lehet megmondani, hogy hol, sem azt, hogy milyen következményekkel" - mondta a központ egyik munkatársa. "Most résen kell lennie mindenkinek a Mexikói-öböl partvidékén, és folytatni kell a megfigyelést" - figyelmeztetett.

A vihar központja vasárnap reggel Haiti fővárosától, Port-au-Prince-től mintegy kétszáz kilométerre délnyugatra, a jamaicai Kingstontól 410 kilométerre délkeletre volt.

Louisiana szövetségi állam partvidékén készültséget rendeltek el, Haiti déli partjain, Jamaicában, a Kajmán-szigeteken és Kubában a hatóságok olyan figyelmeztetést adtak ki, miszerint 36 órán belül számítani lehet hurrikán érkezésére.

Viharrá szelidült

Ismét trópusi viharrá szelídült vasárnap az Ernesto szélvihar a Karib-tenger felett, amint 95 kilométer sebességű szelekkel közeledett Haiti déli partjaihoz - közölte a miami hurrikánfigyelő központ.

A szélvihar, amely előzőleg 121 kilométeres szelekkel vasárnap már elérte a hurrikán fokozatot, az előrejelzések szerint ismét megerősödhet, így több országban megkezdték az előkészületeket a lakosok kimenekítésére.

Az Egyesült Államokban Jeb Bush floridai kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett ki, és felszólították a turistákat, hagyják el a Key-szigeteket.

A haiti kormány megkezdte segélycsapatok mozgósítását. Az erős esőzések miatt az országban több helyen megszakadt a telefonösszeköttetés. A 24 órája tartó szakadatlan esőzés miatt több térségben megemelkedett a folyók vízszintje - közölte a meteorológiai szolgálat.

Kubában vasárnap megkezdték több tízezer lakos kimenekítését hat keleti tartományban. Guantánamo, Granma, Santiago de Cuba, Holguín, Las Tumas és Camaguey tartományban hurrikánriadót rendeltek el.