Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Egyre gyakoribb a gyermekek elleni erőszak

2001.12.12. 12:17
Több mint huszonegyezer kiskorút erőszakolnak meg évente a Dél-Afrikai Köztársaságban. Több egészségügyi szervezet a kormányt okolja, mondván: nem tett semmit azért, hogy eloszlassa azt a tévhitet, hogy ha valaki szűzzel szeretkezik, kigyógyul az AIDS-ből.
Gyermekek tucatjait erőszakolták meg a Dél-Afrikai Köztársaságban az elmúlt hetekben a hatóságok szerint-jelentette a CNN. A legutóbbi áldozat egy mindössze öthónapos kislány, aki a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően valószínüleg életben marad. A bűncselekmény elkövetésével egy tizenhét és egy huszonnégy éves férfit vádolnak.

Pillanatnyilag a gyermekek ellen elkövetett erőszakos esetek száma folyamatosan nő, ami óriasi felháborodást váltott ki az országban. A múlt évben több mint 21000 kiskorúak elleni nemi erőszakot regisztrált a rendőrség, amelyek túlnyomó részét közeli hozzátartozók követték el - áll a Reuters jelentésében.

Országos megmozdulások

A múlt héten rendezett tiltakozó megmozduláson - amelynek célja a figyelemfelkeltés - több közismert személyiség is megjelent, köztük Winnie Madikizela-Mandela is. Nelson Mandela volt felesége, aki a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus nőmozgalmát vezeti, kijelentette: az egész társadalom felelős ezekért a cselekményekért.

Hibás a kormány

A kormányt hibáztatja több egészségügyi szervezet is az esetek kapcsán, mert nem tett semmit azért, hogy eloszlassa azt a közkeletű tévhitet, hogy ha valaki szűzzel szeretkezik, az segít kigyógyuIni a halálos betegségből. Minden nyolcadik dél-afrikai HIV/AIDS-fertőzött, számuk ötmillió az ENSZ legutóbbi adatai szerint.

Thabo Mbeki dél-afrikai elnök a közelmúltban kijelentette: kormánya AIDS-programjával meg van elégedve. A gyermekek elleni erőszak ügyében azt írta heti online újságjában: "ezeket a bűncselekményeket és ezt az embertelen erőszakot azonnal meg kell szüntetni".