Zsófia
17 °C
21 °C

Belső vizsgálat a terrorelhárításnál

2006.03.09. 10:42
Az elmúlt években számos korszerűsítésen ment át a szolgálat fegyverarzenálja, és olyan fegyvereket is beszereztek, amik a vonatkozó 1993-as belügyi rendeletben nem szerepelnek. Az országos rendőr-főkapitány most kivizsgáltatja, hogy kit terhel azért felelősség, hogy a beszerzés után nem állították rendszerbe a fegyvereket.

Bene László országos rendőr-főkapitány belső vizsgálatot rendelt el a Terrorelhárító Szolgálatnál, és szerda reggel meghallgatták a terrorelhárítók és a különleges szolgálatok parancsnokát is, miután januárban a kommandósok egy januári dabasi akcióban hátba lőttek egy menekülő férfit, és mint később kiderült, a súlyos sérülést okozó gumilövedék az eset időpontjában még nem volt rendszeresítve a Terrorelhárító Szolgálatnál.

A HavariaPress értesülése szerint amíg a vizsgálat le nem zárul, nem vetik be a kommandót, mert a nagy teljesítményű fegyverek hiányában nagy kockázatnak lennének kitéve az embereik. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az Index érdeklődésére megerősítette, hogy csakugyan belső vizsgálatot rendelt el az országos rendőr-főkapitány, arról azonban szó sincs, hogy ne lennének bevethetők a Terrorelhárító Szolgálat kommandósai.

Az elmúlt években számos korszerűsítésen ment át a szolgálat fegyverarzenálja, és olyan fegyvereket is beszereztek, amik az erre vonatkozó 1993-as belügyi rendeletben nem szerepelnek, magyarázta Garamvölgyi. Csupán néhány fegyverről van szó, amiket adminisztrációs mulasztás miatt nem rendszeresítettek, a főkapitány pedig most kivizsgáltatja, hogy kit terhel a felelősség a rendszerbeállítás elmaradásáért.