Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Lemondott a szexuális zaklatással vádolt poznani érsek

2002.03.28. 15:02
A Vatikán elfogadta Lengyelország egyik legmaragabb rangú egyházi méltóságának, a poznani érsek lemondását, akiről olyan hírek kaptak lábra, hogy szexuális ajánlatot tett papoknak és papnövendékeknek.
Paetz a poznani székesegyházban maga jelentette be lemondását a nagycsütörtöki krizmaszentelés után, mintegy 300 egyházmegyei pap és nagy hívősereg jelenlétében. Azt mondta, hogy az egyházmegyének egységre és nyugalomra van szüksége ahhoz, hogy növekedjék, ezért döntött a lemondás mellett. A lengyelországi pápai nunciatúra megerősítette, hogy Paetz lemondását II. János Pál pápa elfogadta, és Stanislaw Gadecki püspököt nevezte ki helyébe.

Az egyházi vezetés két éve tudott a zaklakatásokról

A Paetz érseket érintő vádakról először a Rzeczpospolita című napilap számolt be tanúkra hivatkozva február 23-i, Bűn az érseki palotában című, nagy visszhangot kiváltó cikkében. Azt írta, hogy az érsek szexuálisan zaklatott az egyházmegyéjéhez tartozó papnövendékeket és papokat, erről a lengyel egyházi felső vezetés legkevesebb két éve tudott, de halogatta az ügy tisztázását, egyesek pedig megpróbálták eltussolni az ügyet. Az érsek mindvégig tagadta a vádakat, azt mondta, hogy szavait és gesztusait félreértették.

A cikk szerint tavaly ősszel egyházi és világi személyek egy csoportja levélben tájékoztatta az ügyről a római szinódusra utazó lengyel püspököket és Józef Kowalczyk lengyelországi pápai nunciust, aki azonban a levelet Paetz érsekhez továbbította. A tiltakozókat egyházi büntetéssel sújtották, a helyi egyházi hetilap főszerkesztőjét, aki lelkiismeretére hivatkozva nem volt hajlandó közzétenni egy, az érseket tisztázó állásfoglalást, Paetz leváltotta, majd zambiai misszióra küldette.

Vatikáni bizottság vizsgálta a kényes ügyet

A poznani érsek közvetlenül a Szentszék rendelkezése alá tartozik. A cikk szerint II. János Pál pápát egy meg nem nevezett krakkói "fontos személyiség", a szentatya közeli ismerőse tájékoztatta az ügyről. A pápa megrendült a hír hallatán. November végén kéttagú vatikáni vizsgálóbizottság érkezett Poznanba, amely több tucat tanút hallgatott meg.

Nem hivatalos hírek szerint a neves katolikus értelmiségiek azért döntöttek az ügy nyilvánosságra hozatala mellett, mert attól tartottak, hogy másképp nem lehet lezárni a kényes kérdést. A több mint 90 százalékban katolikus Lengyelországban, ahol a katolikusok majdnem fele rendszeresen gyakorolja is vallását, hasonló eset ilyen magas szinten még nem fordult elő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!