Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Stabilizálódott a túlélő állapota

2002.05.11. 14:56
Enyhe javulást érzékeltek az orvosok a móri Erste Bankban történt fegyveres támadás egyetlen túlélőjénél. A fiatalasszony már nincs közvetlen életveszélyben, ugyanakkor még nem tudni, hogy teljesen felépülhet-e.
A 27 éves, bodajki fiatalasszony - akit mellkasán, koponyáján és felkarján értek lövések - állapota stabil, már nincs közvetlen életveszélyben - nyilatkozta a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója, Csingár Antal. A hosszú távú kilátásokról azonban most és a következő néhány napban még nem lehet és nem is szabad nyilatkozni - tette hozzá a főigazgató.

"A fiatal szervezet csodálatos regenerációra képes"

A fiatalasszony - akit a kórházban rendőrök őriznek - az agysérülés természetének megfelelően eszméletlen, mélyaltatásban van. A mélyaltatással, a hibernáláshoz hasonló állapot gyógyszeres előidézésével - a vizenyő- és ödémaképződés megakadályozása érdekében - az agy anyagcseréjét mérséklik, oxigénigényét az oxigénfelvételi lehetőségekhez igazítják. Továbbá megakadályozzák az agyi nyomást fokozó esetleges nyugtalanság, valamint a köhögési és egyéb reflexek működését.

A főigazgató hozzátette: ha a beteg várhatóan néhány nap múlva kezd magához térni a kómából, fokozatosan ébresztik majd fel a mélyaltatásból is. A súlyosan sérült asszony állapotát illetően az orvosok optimisták. A koponyán áthatoló lövedék ugyanis nem ért olyan életfontosságú központokat, amelyek sérülése kizárná a teljes, vagy csaknem teljes felépülés lehetőségét. Hozzátette: bizakodásra ad okot az is, hogy a fiatal szervezet és a fiatal agy csodálatos regenerációra képes.

Már kétszer műtötték

A fiatalasszonyt a támadás során két lövés érte a mellkasán, egy a felkarján, egy pedig a koponyáján. Az elsődleges műtéteket már csütörtökön elvégezték az orvosok. Feltárták az erősen bevérzett mellkast, megoperálták a tüdőt, eltávolították a sérült agyrészeket és a koponyán belül rekedt fém lövedékdarabkákat.

Pénteken egy időközben keletkezett, növekvőnek tűnő vérömleny eltávolítására újabb műtétre kényszerültek az orvosok, ekkor elvégezték a lövés okozta felkari csonttörés csak a jövő hétre tervezett ellátását is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!