Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Stabilizálódott a túlélő állapota

2002.05.11. 14:56
Enyhe javulást érzékeltek az orvosok a móri Erste Bankban történt fegyveres támadás egyetlen túlélőjénél. A fiatalasszony már nincs közvetlen életveszélyben, ugyanakkor még nem tudni, hogy teljesen felépülhet-e.
A 27 éves, bodajki fiatalasszony - akit mellkasán, koponyáján és felkarján értek lövések - állapota stabil, már nincs közvetlen életveszélyben - nyilatkozta a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója, Csingár Antal. A hosszú távú kilátásokról azonban most és a következő néhány napban még nem lehet és nem is szabad nyilatkozni - tette hozzá a főigazgató.

"A fiatal szervezet csodálatos regenerációra képes"

A fiatalasszony - akit a kórházban rendőrök őriznek - az agysérülés természetének megfelelően eszméletlen, mélyaltatásban van. A mélyaltatással, a hibernáláshoz hasonló állapot gyógyszeres előidézésével - a vizenyő- és ödémaképződés megakadályozása érdekében - az agy anyagcseréjét mérséklik, oxigénigényét az oxigénfelvételi lehetőségekhez igazítják. Továbbá megakadályozzák az agyi nyomást fokozó esetleges nyugtalanság, valamint a köhögési és egyéb reflexek működését.

A főigazgató hozzátette: ha a beteg várhatóan néhány nap múlva kezd magához térni a kómából, fokozatosan ébresztik majd fel a mélyaltatásból is. A súlyosan sérült asszony állapotát illetően az orvosok optimisták. A koponyán áthatoló lövedék ugyanis nem ért olyan életfontosságú központokat, amelyek sérülése kizárná a teljes, vagy csaknem teljes felépülés lehetőségét. Hozzátette: bizakodásra ad okot az is, hogy a fiatal szervezet és a fiatal agy csodálatos regenerációra képes.

Már kétszer műtötték

A fiatalasszonyt a támadás során két lövés érte a mellkasán, egy a felkarján, egy pedig a koponyáján. Az elsődleges műtéteket már csütörtökön elvégezték az orvosok. Feltárták az erősen bevérzett mellkast, megoperálták a tüdőt, eltávolították a sérült agyrészeket és a koponyán belül rekedt fém lövedékdarabkákat.

Pénteken egy időközben keletkezett, növekvőnek tűnő vérömleny eltávolítására újabb műtétre kényszerültek az orvosok, ekkor elvégezték a lövés okozta felkari csonttörés csak a jövő hétre tervezett ellátását is.