Lenke
18 °C
28 °C

Fehér húsvét sok esővel

2008.03.22. 08:43
A következő napokban az ilyenkor elvárhatónál hidegebb idő lesz, többnyire erősen felhős lesz az ég, csak kevés napsütésre számíthatunk. Zalában és a Bakonyban is havazott, Kékestetőn tízcentis hó van.

Szombaton nyugat felől mindenütt beborul az ég, és eleinte néhol, majd estétől egyre többfelé várható eső, zápor.

A Bakony magasabban fekvő részein tíz centiméter vastagságú hó esett szombat délig, a hegyvidék útjain négy-ötcentis a hókása. A havazás - amely délre elállt - Zirc és Veszprém környékén volt intenzív, a hó a 200-300 méternél magasabban fekvő területeken megmaradt, a Bakonyt összefüggő hótakaró borítja (a képek Bakonycsernyén készültek).

Erős havazás kezdődött szombaton a kora reggeli órákban Zalában is. Nyolc órára már mindent betakart és meg is maradt néhány centiméteres hó. Az M7-es autópálya és az M70-es autóút zalai szakaszán is elindultak a szórógépek. Az Állami Autópályakezelő Zrt. ügyeletese elmondta: Nagykanizsától Letenyéig és Tornyiszentmiklósig két géppel megelőző szórást végeznek a sztrádán.

Tízcentis hótakaró alakult ki Kékestetőn, ahol szombat hajnali 2 óra óta intenzíven havazik. A mínusz egy fokos hidegben megmarad a hó az üdülőhelyekre vezető közutak burkolatán is, vagyis téli útviszonyokra kell felkészülniük a Mátrában közlekedőknek, az utak csúszósak, helyenként jegesek.

Vasárnap eleinte borult idő lesz sokfelé esővel, záporral, északkeleten a hegyekben néhol havazással, majd délután már főként északon átmenetileg felszakadozik a felhőzet, és elsősorban délen és keleten lehet további csapadék.

A délnyugati, déli szél többfelé megerősödik, ma helyenként viharossá fokozódik. Éjszaka a legalacsonyabb hőmérséklet 1, 6, nappal a legmagasabb hőmérséklet szombaton 6, 11 fok között alakul.

Mátraszentistvánon síelni is lehet

A Mátraszentistváni Síparkban már a hét elején beindultak a hóágyúk, amelyek 28-35 centiméteresre duzzasztották a hóréteget. Ráadásul itt szombaton reggel óta folyamatosan esik a hó, a pályák várják a síelőket.

Csupán néhány centiméter hó hullot a bánkúti sípályára szombaton délelőtt. Kovács Zoltán, a Bánkúti Síklub elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a hó egyelőre nem alkalmas a sportolásra. Hasonló a helyzet Galyatetőn is. A mátrai sícentrum pályáira 5 centiméter hó hullott. 11 órakor azonban a havat eső váltotta fel, így itt is sem lehet síeilni - tájékoztatott Ludányi Ferenc a sícentrum vezetője.

A következő napokban az ilyenkor elvárhatónál hidegebb időre számíthatunk a következő napokban. Többnyire erősen felhős lesz az ég, csak kevés napsütésre számíthatunk. Többfelé várható eső, zápor. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat az ünnepek alatt.

Gyakran fúj majd erős szél. Enyhülésre csak a jövő hét végefelé számíthatunk.

Az erős szél, valamint egyre többfelé az eső okoz majd közlekedési problémákat. Északkeleten helyenként havazára is kell számítani. Figyelmesebben, a változó időjárási és útviszonyoknak megfelelően vezessünk.