Piroska
-11 °C
-2 °C

Hótorlaszokat emel a viharos szél Veszprémben és Borsodban

2003.01.10. 17:00
Helikopterrel mentenek ki egy beteg kisfiút a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszalúcról, ahol a hóviszonyok miatt megbénult a betegszállítás. Veszprém megyében hótorlaszokat emel a viharos szél, a Káli-medence települései nehezen közelíthetők meg. Továbbra is intenzíven havazik az Északi-középhegységben és a keleti területeken. A hótól elzárt Hejcén négy napra elegendő élelmiszer van. Békéscsaba környékén egy órát is késhetnek a vonatok. Szegeden húsz éve nem esett ennyi hó.
Továbbra is intenzíven havazik az Északi-középhegységben és a keleti területeken. Szabolcsban, a Hajdúságban, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legerősebb a havazás. Estére állhat el a hó. Borsodban és Szabolcsban a szél tovább erősödhet. Erős hófúvások vannak Veszprém és Vas megyében.

Külvilágtól elzárva

Hejce
Hejce Magyarország Észak-keleti csücskében, Zemplén és Abaúj határán, a Zempléni hegységtörténelmi nevén az Eperjes - Tokaji hegység - nyugati lábánál szinte érintetlen természeti környezetben meghúzódó kis település. A társadalmi és gazdasági vonatkozásban egyaránt hátrányos helyzetű térségben található Hejce jelenleg 320 lelket számlál. Népessége elöregedett, a munkalehetőségek hiánya miatt sokan elvándoroltak.

A hejcei polgármesteri hivatal munkatársai az Index munkatársától tudták meg, hogy településük el van zárva a külvilágtól. Mester Andrásné, a helyi önkormányzat munkatársa 1984 óta él a faluban, és azóta a legtöbb télen néhány napra megközelíthetetlenné vált a falu. A reggel 6 órai távolsági busz már nem érkezett meg. "Sajnos nem sok embert érint, mert kevesen dolgoznak. Az iskolások pedig csak örülnek" - válaszolta az Index kérdésére Mesterné. A napi élelmiszerek beszerzését ilyenkor a település tehetősebbjei végzik, akik terepjáróval, traktorral vágnak át a szántóföldön, hogy Vilmányból kenyeret, tejet hozzanak. A néhány kilométeres út megtételéhez - a korábbi évek tapasztalatai alapján - több órára van szükség.

A helyi közlekedéssel - noha mindössze 320 lelkes faluról van szó - nincs gond, mivel egy tolólappal felszerelt traktor gondoskodik az utak tisztításáról. A település 1999-ben kilenc napig volt elzárva a külvilágtól. A falu boltjaiban legalább négy napra elegendő élelmiszer van; kenyér legutóbb tegnap este érkezett Hejcére.

Helikopterrel mentenek ki egy beteg kisfiút a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszalúcról, ahol a hóviszonyok miatt megbénult a betegszállítás. A folyamatos havazás és hófúvás miatt a tiszalúci mentőautó képtelen kijönni a településről. Ezért mentőhelikoptert küldenek egy beteg kisfiúért. A mentőszolgálatnak Borsodban egyre nagyobb gondot okoznak a mostoha útviszonyok.

Keleten hull a hó

Hófúvások nehezítik a közlekedést Csorna és Mosonmagyaróvár környékén, Fejér és Bács-Kiskun megyében, valamint Borsodban, Szabolcsban és Békésben. Eszerint a sűrű havazás és a hófúvások következtében 150-200 méterre csökkent a látótávolság az M1-es autópálya lébényi és mosonmagyaróvári szakaszán, Csorna, Kisbér, Zalaszentgrót és Vasvár környékén, a Dunától keletre pedig Eger közelében.

Borsodban valamint Kisvárda, Kecskemét és Kiskunhalas térségében is sokat csökkent a látótávolság. Legrosszabb a helyzet Sátoraljaújhelynél és Balassagyarmatnál, ahol csupán 50-100 méterre lehet ellátni.

Az autópályák burkolata többnyire havas, hókásás, esetleg latyakos, kivétel az M5-ös újhartyáni, és az M7-es balatonvilágosi szakasza, ahol már sónedves a burkolat. A fő- és a mellékutak országszerte havasak, hókásásak, csak lassan járhatók. Az Útinform szerint a hófúvásos területekre és a mellékutakra téli gumi, hólánc és gyakorlat nélkül nem tanácsos behajtani.

A Duna-Tisza közén és az Alföldön a korábbi hóátfúvások nyomán helyenként másfél-két méteres hófalak között halad a forgalom. Fejér, Bács-Kiskun, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több alsóbbrendű útszakasz csak egy nyomon, nehezen járható. Járhatatlan Fejér megyében a Sárosd és Sárkeresztúr közötti szakasz, Borsodban pedig a Vilmány-Fóny, a Pere-Abaújszántó, a Gönc-Telkibánya, a Hernádnémeti-Tiszalúc és a Méra-Encs öszekötőutak.

Hótorlaszok Veszprém megyében

Veszprém megyében péntek délig nem esett hó, viszont az erős szél Pápa környékén és a Káli-medencében ismét havat hordott több mellékútra. Hófúvások zárják el a Pápa és Kenyeri közötti útszakaszt. Hótorlaszok vannak Kerta, Iszkáz, Csögle, Nagypirit, Adorjánháza, Vid és Nagyalásony térségében, továbbá a Pápa-Sárvár és a Bakonygyepes-Dabrony útvonalon is. Az érintett települések más útvonalakon, ha nehezen is, de megközelíthetők.

Pápa térségében a legtöbb alsóbbrendű úton egy nyomon és csak nagyon lassan halad a forgalom. A Káli-medencében Mindszentkálla, Szentbékkálla, Köveskál és Kővágóörs közelíthető meg nehezen a hófúvások miatt. A hóakadályok miatt - figyelmeztet az Útinform ügyeletese - kerüljék el a járművek a Zánka és Nagyvázsony közötti útszakaszt is.

Hóátfúvások miatt lezárták a Sárkeresztúr és Sárosd közti útszakaszt, valamint a 81-es útról Magyaralmásnál Fehérvárcsurgóra vezető utat, s személygépkocsival nem járható a Székesfehérvár - Zámoly közötti út - tájékoztatta az MTI-t a közútkezelő kht. ügyeletese pénteken délután. Gucsek Noémi elmondta: bár a hó nem esik, az erősödő szél egyre több helyen okoz hóátfúvásokat, hordja a már letisztított utakra a havat. Megyeszerte 44 gép dolgozik, s ha a szél nem mérséklődik, feltehetően éjszakára sem tudják legalább egy részüket pihentetni.

Békéscsaba környékén egy órát is késhetnek a vonatok

Az ország délkeleti részén, főleg Békéscsaba körzetében váltóállítási gondok miatt 50-60 perces késéssel közlekednek a vonatok; 5-10 perces késések mindenhol előfordulhatnak. A Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon egy reggeli kamionbaleset miatt csak egy vágányon lehet közlekedni, ezért 30-40 perces késéssel kell számolni. A késések csökkentése érdekében néhány vonatot a Budapest-Újszász-Szolnok vonalra terelnek.

A Budapest-Újszász-Szolnok és a Szolnok-Hatvan vonalon 15-20 perces, a Budapest-Miskolc vonalon 10-15 perces késéssel közlekednek a vonatok. Váltólefagyás, váltóállítási gondok miatt Almásfuzítonél 20-30 perces várakozással indulnak a szerelvények.

Hóhatár

A határátkelőhelyeken csak hólánccal felszerelt autókkal lehet belépni az ország területére, az erre figyelmeztető táblákat kihelyezték. A horvát-magyar határon a kilépőknél hóláncot és téli gumit szigorúan megkövetelik. A jugoszláv határon nem vizsgálják ezek meglétét, ám a rendőrök a téli felszerelés hiányában büntetést rónak ki vagy visszafordítják az autósokat. A határőrség azt kéri, hogy csak azok induljanak útnak, akiknek elengedhetetlenül szükséges, az útra kelők mindenképpen vigyenek magukkal téli gumit és hóláncot. Bővebben a szerbiai és horvátországi helyzetről

Budapest: a munkagépek visszatérnek a főutakra

Az éjszakai havazás nyomán a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF) gépei a mellékutakról visszatérve ismét a főútvonalak takarításához fogtak, s egyelőre nincs gond a tömegközlekedésben: a hajnali járatok rendben indultak, a hegyi vonalakon is. A BKV fődiszpécsere az MTI-nek megerősítette, hogy egyelőre nincs gond a tömegközlekedésben, a hajnali járatok menetrend szerint indultak, az utak feketék a főútvonalakon, s a hegyi járatoknál sem jelentek fennakadást.

Nem mindenhol kell iskolába menni

A Bács-Kiskun megyei Kalocsán ma sem kell iskolába menniük a gyerekeknek. Hasonló a helyzet Székesfehérváron, Kaposváron, valamint Szolnok és Pécs több tanintézményében. A szegedi általános iskolák igazgatói nem tartották szükségesnek hószünet elrendelését, mert a tanulók többsége be tudott menni az intézményekbe. A középiskolákban viszont pénteken a bejáró diákokra tekintettel tanítási szünet van. A délalföldi megyeszékhelyen amúgy húsz éve nem esett ennyi hó.