Béla
12 °C
27 °C

Baleseteket okozott az ónos eső

2005.02.11. 10:54
A havazás és az ónos eső miatt folyamatosan tisztítja az utakat a fővárosban a közterületfenntartó. Valamennyi busz menetrend szerint indul, de már több baleset is történt.

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé valószínű csapadék: keleten, északkeleten havazás, másutt ónos eső, majd eső. Az ónos eső megnehezíti a közlekedést, már reggel több autó és kamion csúszott árokba. Az Országos Rendőr-főkapitányság minden közlekedőt arra kér, hogy alkalmazkodjon a megváltozott időjárási körülményekhez, hiszen a csúszós út, a lerövidült látótávolság gyalogosoknak és autósoknak egyaránt balesetveszélyes.

A reggeli, délelőtti órákban sokfelé erősen párás, foltokban ködös lesz a levegő. A délnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül, néhol megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon általában 0 és 4, másutt 0 - mínusz 5 fok között valószínű. Késő este többnyire mínusz 2 - 3, keleten mínusz 3 - mínusz 6 fok között alakul a hőmérséklet.

Budapesten erősen felhős vagy borult marad az ég, több alkalommal várható havazás majd ónos eső, délután eső. Kissé megélénkül a nyugatira forduló szél. A hőmérséklet kora délután és késő este egyaránt 0 - 1 fok körül valószínű.

Balesetek a jégpályán

Árokba csúszott autók és kamionok nehezítik a közlekedést többek között az M1-es autópályán. Hó és ónos eső esik a főváros több részén is. A közterület-fenntartó megkezdte a síkosság-mentestést.

Lelassult a közlekedés a Dunántúl északi részén, miután ónos eső esik Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében. Az M1-es autópályán reggel több autó és kamion is az árokba csúszott, a síkos útpálya miatt most is csak lassan lehet haladni. A sérült járművek több helyen is elfoglalják a leállósávot. Szállingózik a hó Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében.

Négy jármű ütközött abban a karambolban, amelyben BKV busszal ütközött össze egy IFA a főváros XIV. kerületében - értesült a HavariPress. A gyors 7/173-as vonalán közlekedő autóbusz péntek reggel, valamivel kilenc óra előtt ütközött össze egy szembejövő, balra kanyarodó IFA-val Zuglóban, a Thököly és a Mexikói út kereszteződésénél. Az ütközéstől a teherautó kisodródott, és nekicsapódott a Mexikói útról kihajtani szándékozó két személygépkocsinak. A sérült autóbuszt félreállították, a forgalmat pedig a villamossínekre terelték, ezért a Thököly úton Újpalota felé csak egy sáv járható.

Súlyosan sérült annak a Trabantnak a vezetője, amely az árokba hajtott az a 47-es főút algyői szakaszán. A péntek délelőtt tíz órakor történt balesetben feltehetően a zord időjárási és útviszonyok miatt vesztette el uralmát a jármű vezetője a gépkocsi felett, és az árokba csúszott, majd felborult. A baleset körülményeit jelenleg is vizsgálják a szakemberek, ezért a helyszínelés idejére lezárták az egyik forgalmi sávot a tiszai hídnál - tudta meg a HavariaPress.

A sózás sem segít

Teherautók borultak az árokba, személyautók ütköztek fának, kamionok fordultak keresztbe a péntek kora reggelre több helyen szinte járhatatlanná vált utakon Győr- Moson-Sopron megyében, de súlyos sérülés szerencsére egy esetben sem történt - tájékoztatták az MTI-t a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon. Hegyeshalomnál az M1-es autópálya Győr felőli feljárójánál veszélyes anyagot szállító kamion fordult keresztbe az úton, de rakománya nem sérült. Mosonmagyaróvár térségében több szerencsés kimenetelű baleset történt, megcsúszott és az úton keresztbe fordult autóbuszokat, teherautókat kellett a katasztrófavédelmi szakembereknek egyenesbe vontatni.

Az ónos eső Sopron térségében is gondokat okozott a járművezetőknek, a Röjtökmuzsaj-Lövő közötti út korareggel járhatatlan volt, a síkosság miatt egy kamion teherautóval ütközött, majd egy mirelit árut szállító kisteherautó landolt az árokban, és fordult az oldalára. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. Egy-egy személy könnyen sérült abban a két balesetben, amely a Sopronkövesd és Pereszteg közötti úton történt a jégpályává vált úton.

Megyeszerte gyalogosok tucatjai szenvedtek balesetet a síkos járdákon, combnyaktöréssel, kartöréssel, fejsérüléssel, agyrázkódással szállítottak kórházba a járdákon, utakon elesett embereket. Az Állami Közútkezelő Kht. ügyeletese az MTI-nek elmondta: a helyzeten a sózás is csak átmenetileg segít, mivel az eső az útról lemossa a sót.