Valér
2 °C
8 °C

Felhőszakadásokra készülhetünk

2005.03.27. 19:25
A Kárpát-medence időjárását a következő 24 órában egy délen elvonuló ciklon határozza meg, ezért helyenként kiadós esőre kell számítani. Győrött hatalmas felhőszakadás volt vasárnap este.
Eleinte többnyire erősen felhős, párás, néhol ködös idő várható többfelé esővel, záporral, egy-egy zivatarral. Hétfőn északnyugat felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, és főként délen és keleten valószínű további csapadék. A néhol élénk keleti szél hétfőn északira fordul, és helyenként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7, 12 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 13, 18 fok között alakul.

Felhőszakadás Győrben

Felhőszakadás volt vasárnap késő délután Győrben, a hirtelen lezúdult csapadékot a csatornák nem képesek elvezetni, a tűzoltókhoz eddig több mint száz riasztás érkezett az elöntött épületek miatt - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

A csapadék mintegy fél óra alatt zúdult le, a pincék, aknák, garázsok, liftaknák vízben úsznak, néhol a szennyvíz is visszajön - mondta el Dobson Tibor ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A Győr környéki tűzoltóegységek folyamatosan szivattyúzzák a vizet az épületekből.

Európa

Észak-Európa időjárását anticiklon alakítja. Változóan felhős az ég, csapadék csak elvétve alakul ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 6 és 12 fok között alakul.

A Kelet-európai-síkság középső része fölött ciklon örvénylik, hatására Oroszország északnyugati tájain sokfelé havazik, és az erős szél helyenként hófúvást okoz. A délutáni órákra a levegő csupán 0, +5 fok közé melegszik fel.

A frontoknak köszönhetően szintén csapadékos, de enyhe az idő szárazföldünk nyugati és déli tájain. A maximum hőmérséklet itt többnyire 14, 20 fok között alakul.