Márk
13 °C
28 °C

Hatalmas eső zúdult Budapestre

2006.04.21. 15:11
Felhőszakadások jellemzik egész Magyarország időjárását, de napról-napra csökken a zivatarok kialakulásának esélye, így az esőzések várhatóan nem okoznak majd gondot az árvízi védekezésben.

Budapest egyes részein, elsősorban Pest északi részén nagy mennyiségű eső hullott péntek délután. A csapadék mennyisége kisebb területeken elérte az 5-10 millimétert, mondta el az Indexnek Vadász Vilmos meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A zivatar kelet felől érkezett, és része ugyanannak a légköri képződménynek, ami csütörtökön óriási esőzést okozott Debrecen környékén. A csapadéksávnak a Tisza volt a tengelye, így az esőzés tovább növelte a folyó amúgy is magas vízszintjét. A Tisza pénteken Szolnok környékén tetőzik, a reggeli vízszint elérte az 1013 centimétert.
További részletek az árvízről >>>>

Csütörtökön délután Hajdú-Biharban több települését heves esőzés ért el, ami helyenként jégesővel is párosult. A zápor, zivatar Hajdúböszörményben, Hajdúsámsonban és Debrecenben okozott károkat. Udvarokat, pincéket, lakó- és melléképületeket öntött el a lehullott nagymennyiségű csapadék. Hajdúböszörmény polgármestere másodfokú, Hajdúsámson polgármestere harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

Hétvégén is változékony marad az idő, szombaton 17 és 22 fok körül alakul a nappali csúcshőmérséklet, vasárnap ennél is melegebb lesz. Az országban mindenhol előfordulhatnak záporok, zivatarok, de a hétvégén egyre kevesebb ennek az esélye.