Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Izzanak a tűzoltóság vonalai

2005.08.05. 08:06
Több száz riasztást kaptak a tűzoltók a rendkívüli időjárás miatt. Az ország minden megyéjében okozott károkat a heves szél és a tartós eső. A legkritikusabb a helyzet Pest megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.
Kisodródott és kettészakadt egy autó
Halálos baleset történt az ítéletidőben a 36-os főúton, a Szabolcs-Szatmér-Bereg megyei Nagycserkesz közelében csütörtökön hajnalban.

Egy Tiszavasvári felől érkező Seat vezetője késve reagált arra, hogy egy bukkanó után az út balra kanyarodik. A sofőr előbb a jobboldali padkára hajtott, majd korrigálni akart, és átsodródott a baloldalra, ahol egy fának csapódott. Az ütközés ereje kettétépte a járművet, amelynek első fele a bokrok takarásába, egy kukoricatábla mellé esett.

A járművet vezető 32 éves hajdúszoboszlói férfi a helyszínen szörnyethalt. A szakadó esőben a zöld színű autóroncsot a növényzet között alig lehetett látni, így csak akkor fedezték föl a tragédiát, amikor a vihar már csöndesedett. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit.

Forrás: HavariaPress

Az elmúlt 24 órában 660 alkalommal nyújtottak segítséget a tűzoltók az állampolgároknak a rendkívüli időjárás, a folyamatos esőzés és a heves szél okozta problémák miatt, tájékoztatta az MTI-t péntek reggel Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Az ország minden megyéjében történtek kisebb-nagyobb számban káresemények, a legtöbb ezek közül Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, ahol 100 fölött van a káresemények száma, míg a többi megyében 30-50 esetben kellett a tűzoltóságnak kivonulnia.

A legnagyobb probléma Jász-Nagykun-Szolnok megyében, azon belül is Kisújszálláson lépett fel, ahol a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék miatt csütörtökön 19 órától rendkívüli belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Az önkormányzat vezetője a településen utcákat is átvágatott, hogy az összegyűlt víz lefolyását biztosítani lehessen. Négy rossz állapotú vályogház életveszélyessé vált, a lakók önállóan kiköltöztek. Martfűn 2 jelentősebb káresemény történt, a sörgyár és a növényolajgyár pincéjét öntötte el a víz, a tűzoltók folyamatos szivattyúzással igyekeznek helyreállítani az eredeti állapotot.

Pest megyében mintegy 120 alkalommal kellett a tűzoltóknak kivonulni vízszivattyúzáshoz, kidőlt fák eltávolításához. A bejelentések zöme Érd-Törökbálint-Vác-Sződ-Dunakeszi térségéből érkezett. A legtöbb feladat a tűzoltók számára Érd környékén adódik.

A megáradt Bara és Sulák patak vize Érden 5 utcát öntött el, 25 családi ház került veszélybe, de a tűzoltók, az önkormányzat és a lakók összefogásának eredményeként szerencsére nem kellett senkit kiköltöztetni, mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Útvágás

Átvágják Érdnél a balatoni útról a Tárnok felé vezető leágazásnál az utat, hogy elvezessék a felgyülemlett csapadékot; a forgalmat leállították. A nagy mennyiségű csapadékot a lakóterületről a szántóra vezetik, ezért vágják át a balatoni útról a Tárnok-Biatorbágy felé vezető zámori utat.

Baranyában minden mozgósítható tűzoltó, azaz ötven szakember dolgozik a rendkívüli időjárás okozta károk helyreállításán. "A tegnap óta tartó viharok és esőzések megyeszerte okoznak kisebb-nagyobb károkat. A legsúlyosabb a helyzet Hidason, Kárászon és Magyaregregyen, ahol falvanként legalább tíz épületből kell kiszivattyúzni a vizet, amelyet az útszéli árkok már nem tudtak elvezetni" - mondta el Gozó András őrnagy.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?