Gergely
6 °C
23 °C

Izzanak a tűzoltóság vonalai

2005.08.05. 08:06
Több száz riasztást kaptak a tűzoltók a rendkívüli időjárás miatt. Az ország minden megyéjében okozott károkat a heves szél és a tartós eső. A legkritikusabb a helyzet Pest megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.
Kisodródott és kettészakadt egy autó
Halálos baleset történt az ítéletidőben a 36-os főúton, a Szabolcs-Szatmér-Bereg megyei Nagycserkesz közelében csütörtökön hajnalban.

Egy Tiszavasvári felől érkező Seat vezetője késve reagált arra, hogy egy bukkanó után az út balra kanyarodik. A sofőr előbb a jobboldali padkára hajtott, majd korrigálni akart, és átsodródott a baloldalra, ahol egy fának csapódott. Az ütközés ereje kettétépte a járművet, amelynek első fele a bokrok takarásába, egy kukoricatábla mellé esett.

A járművet vezető 32 éves hajdúszoboszlói férfi a helyszínen szörnyethalt. A szakadó esőben a zöld színű autóroncsot a növényzet között alig lehetett látni, így csak akkor fedezték föl a tragédiát, amikor a vihar már csöndesedett. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit.

Forrás: HavariaPress

Az elmúlt 24 órában 660 alkalommal nyújtottak segítséget a tűzoltók az állampolgároknak a rendkívüli időjárás, a folyamatos esőzés és a heves szél okozta problémák miatt, tájékoztatta az MTI-t péntek reggel Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Az ország minden megyéjében történtek kisebb-nagyobb számban káresemények, a legtöbb ezek közül Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, ahol 100 fölött van a káresemények száma, míg a többi megyében 30-50 esetben kellett a tűzoltóságnak kivonulnia.

A legnagyobb probléma Jász-Nagykun-Szolnok megyében, azon belül is Kisújszálláson lépett fel, ahol a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék miatt csütörtökön 19 órától rendkívüli belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Az önkormányzat vezetője a településen utcákat is átvágatott, hogy az összegyűlt víz lefolyását biztosítani lehessen. Négy rossz állapotú vályogház életveszélyessé vált, a lakók önállóan kiköltöztek. Martfűn 2 jelentősebb káresemény történt, a sörgyár és a növényolajgyár pincéjét öntötte el a víz, a tűzoltók folyamatos szivattyúzással igyekeznek helyreállítani az eredeti állapotot.

Pest megyében mintegy 120 alkalommal kellett a tűzoltóknak kivonulni vízszivattyúzáshoz, kidőlt fák eltávolításához. A bejelentések zöme Érd-Törökbálint-Vác-Sződ-Dunakeszi térségéből érkezett. A legtöbb feladat a tűzoltók számára Érd környékén adódik.

A megáradt Bara és Sulák patak vize Érden 5 utcát öntött el, 25 családi ház került veszélybe, de a tűzoltók, az önkormányzat és a lakók összefogásának eredményeként szerencsére nem kellett senkit kiköltöztetni, mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Útvágás

Átvágják Érdnél a balatoni útról a Tárnok felé vezető leágazásnál az utat, hogy elvezessék a felgyülemlett csapadékot; a forgalmat leállították. A nagy mennyiségű csapadékot a lakóterületről a szántóra vezetik, ezért vágják át a balatoni útról a Tárnok-Biatorbágy felé vezető zámori utat.

Baranyában minden mozgósítható tűzoltó, azaz ötven szakember dolgozik a rendkívüli időjárás okozta károk helyreállításán. "A tegnap óta tartó viharok és esőzések megyeszerte okoznak kisebb-nagyobb károkat. A legsúlyosabb a helyzet Hidason, Kárászon és Magyaregregyen, ahol falvanként legalább tíz épületből kell kiszivattyúzni a vizet, amelyet az útszéli árkok már nem tudtak elvezetni" - mondta el Gozó András őrnagy.