Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Vízáradat országszerte

2002.07.18. 20:46
Elöntött aluljárók, beázott pincék, kidőlt fák - tucatszám kapja a riasztásokat a tűzoltóság.
A budapesti és Pest megyei tűzoltóknak is rengeteg munkát ad a kora esti órákban lehullott nagy mennyiségű csapadék. Az eső elöntötte a Keleti Pályaudvar aluljárórendszerét, itt 30- 40 centiméteres magasságban áll a víz. A Podmaniczky út és Dózsa György út kereszteződésénél szintén aluljáró került víz alá. A VII. kerületben egy fittness- termet öntött el az eső miatt felgyülemlett víz. Csepelen pincéket, pincébe épített trafóházat kellett vízteleníteni, a IX. kerületben a Drégely utcában egy ház pincéjét teljesen megtöltötte a beömlő víz. A VIII. kerületi Magdolna utcában a Vasas székház konyhájának pincerendszerébe ömlött be az esővíz, de szivattyúzni kellett a Fiumei úton is.

Gyálon egy pincét szintén több mint másfél méter magas víz borított el. Az eső a Fiumei út egy részét is elöntötte. Több helyen a szennyvíz is visszafolyt a pincehelyiségekbe. A víz csaknem az összes budapesti kerületben öntött el pincéket és alagsori helyiségeket, a VI. és XIII. kerületben fák dőltek ki, ágak szakadtak le,de több helyen dőltek fák épületekre is ezeket a tűzoltók eltávolítják, illetve felfűrészelik.

Más helyeken gépkocsik, teherautók ragadtak bele a sárba iletve a felgyűlt vízbe. Eddig a hasonló esetek miatt személyi sérülés nem történt. A budapesti utakon az esőzés miatt lelassult a közlekedés. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak károk elhárításán, de az újabb és újabb bejelentések miatt rendkívül megnehezedett a munkájuk.

Pest megyében a leginkább Szigetszentmiklós és körzete számít veszélyeztetettnek. Itt kellett a legtöbb elöntött pincéhez illetve udvarhoz szivattyúikkal kivonulniuk a megyei tűzoltóknak. Több pincét árasztott el a víz Dabas környékén is, Monoron is több helyen volt szükség a szivattyúkra, itt azonban már valamivel jobb a helyzet. Gödöllőn a szél okozott gondokat, több kidőlt fát kellett az utakról eltávolítani. A Pest megyei tűzoltók csütörtökön este tíz óráig a szélsőséges időjárás okozta káresetekhez összesen ötvennyolc riasztást kaptak, azonban reggelig még várható hogy ez a szám növekedni fog.