Gergely
6 °C
23 °C

Szivattyúznak és fertőtlenítenek a nagy eső miatt

2005.08.16. 09:31
Az ország több pontján is sok problémát okozott a hétfőn lezúdult özönvízszerű esőzés, de a lakosokat sehol nem kellett kitelepíteni.
Az esőzés miatt az elmúlt huszonnégy órában országszerte 260 esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, személyi sérülésről azonban nem tudni és a lakosságot sem kellett kitelepíteni, közölte kedden reggel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A legsúlyosabb helyzet Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Hajdú-Bihar megyében volt.

A legjelentősebb munkát Jász-Nagykun-Szolnok megyében a víz szivattyúzása, Borsod-Abaúj-Zemplénben pedig Mád településnél a körgát megerősítése jelentette. Borsodban a Tokajhegyalján - Mád, Csomád és Tarcal településeken -, Szolnok megyében pedig a mélyen fekvő területeken, Kisújszálláson, Karcagon és Tiszafüreden - kellett a pincékből, udvarokból, árkokból kiszivattyúzni a vizet.

Kisújszálláson romlott a helyzet

Kisújszálláson az eső kimosta a vizet a derítőkből, a településen fertőtleníteni kell, amit már meg is kezdtek. A vihar miatt tizenöt kidőlt fát is el kellett takarítaniuk a tűzoltóknak. Az eddigi bejelentések alapján 55 lakóházat öntött el vagy veszélyeztetett a víz, ezek közül sok a szilárd alapozás nélküli vályogház. Mivel egyes ingatlanok már augusztus 5-án belvízkárt szenvedtek, műszaki állapotuk tovább romlott.

Személyi sérülésről nem tudni, a vihar miatt sehol sem kellett kitelepíteni a lakosságot, mondta Dobson Tibor.