Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Járhatatlan utak, elöntött települések

2005.08.23. 18:16
Kőbányán több út járhatatlan az esőzések következtében. Szintén gondokat okozott a hirtelen lezúduló csapadék a Csongrád megyei Deszken. Szegeden száz házat veszélyeztet a víz. Jelenleg összesen tizenegy megyében kell az esőzések és az áradások ellen védekezni.

Lényegében változatlan volt kedd este az esőzések utáni belvízhelyzet, Nyugat-Magyarországon enyhült, az ország más részein bizonyos szempontból nagyobb lett a gond - közölte a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. Dobson Tibor elmondta, a rosszabbodást az jelenti, hogy olyan területeken, ahol korábban nem volt belvíz, most ez a baj megjelent. Csongrád, Hajdú-Bihar és Pest megye mellett a fővárost említette.

Hozzátette, hogy a hazai gondok ellenére Lentiből tűzoltókat küldtek a szomszédos Szlovéniába, ahol Lendva térségében, a határtól mintegy húsz kilométerre lett hirtelen szükség segítségre az esőzések miatt.

A felhőszakadás következtében kialakult magas víz miatt járhatatlan több út a főváros X. kerületében - közölte a Fővinform ügyeletese kedden az MTI-vel. Járhatatlan a Gitár utca, a Gyömrői, a Sibrik Miklós és a Maglódi út - közölte Lorenz Pálma. Hozzátette: hasonló problémát okozott a magas víz az Erzsébet királyné útján a Rákospalotai körvasútsornál a vasút híd alatt, de itt a forgalom már megindulhatott.

Ötven milliméter eső esett Deszkre

Kedden délután rövid idő alatt közel ötven milliméter eső zúdult a Csongrád megyei Deszkre, ahol néhány utcát elöntött a víz; öt-tíz ház van közvetlen veszélyben, a mentés idejére egy rövid szakaszon lezárják a 43-as főutat - közölte az MTI-vel Simicz József polgármester.

A mentés elkezdődött, három tűzoltóautóval és három szivattyúval emelik át a vizet, a károk elhárításában jelenleg húsz ember vesz részt - mondta a Szegedtől tíz kilométerre található falu vezetője. A vizet a 43-as főúton kell átemelni, ezért fél hattól három órára lezárják az út főtér és benzinkút közötti szakaszát - közölte Simicz József.

Szerdára normalizálódhat a helyzet

A polgármester elmondta, reményei szerint szerda délelőttre sikerül elhárítani a hirtelen eső okozta veszélyt. Hozzátette: a faluban harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Az esőzések okozta belvízhelyzet miatt kedden délutántól harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Szegedhez tartozó Tápé körzetében is - tájékoztatta az MTI-t Vécsey Ágnes, a szegedi önkormányzat sajtóreferense.

Szeged: száz házat veszélyeztet a víz

Közel száz házat veszélyeztet a kedd délutáni felhőszakadás okozta a belvíz a Szegedhez tartozó Tápén, másfél óra alatt 50-80 milliméter eső eset - közölte kedden este az MTI-vel a helyszínen a körzet önkormányzati képviselője. A legrosszabb a helyzet azoknál a házaknál, amelyek az útnál alacsonyabban fekszenek, nem egybe befolyt a víz - mondta Mészáros Attila. A helybéliek elmondták, a közelmúltban csatornázott környéket egy nagyobb eső után tavaly is elöntötte a víz.

A városrészben három, négy utcát víz borít, a mélyebben fekvő telkeken is áll a víz, s néhány lakóépületet teljesen körbeölelt a belvíz. A mentésben a szegedi tűzoltóság öt kocsija és csaknem harminc ember vesz részt - közölte a Horváth Tibor, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Hozzátette: a katasztrófavédelem és a vízmű összesen tíz szivattyúval igyekszik elvezetni a vizet.

A problémát az okozta, hogy viszonylag rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott a lefolyás nélküli területre - közölte a szakember. A településrészen kedd délutántól harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Árvízvédelmi készültségek országszerte

Első fokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el szerda reggel 6 órától a Lajta Hegyeshalom és Mosonmagyaróvár közötti szakaszán - tájékoztatta az MTI-t kedden az illetékes vízügyi hatóság központi védelemvezetője. Janák Emil közölte: az intézkedést a folyó felső, ausztriai szakaszán kialakult vízszintemelkedés, illetőleg a magyarországi szakaszon is érzékelhető árhullám tette szükségessé. Az első fok figyelőszolgálatot jelent - fűzte hozzá a szakember.

Másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Rábán Szentgotthárdnál. A Rába völgyében rétek, legelők, erdős területek és kiskertek jelenleg is víz alatt állnak, Csákánydoroszlón a Dózsa-ligetben még 4-5 ház áll vízben, a védekezési munkálatokhoz homokzsákokat szállítottak a helyszínre.

Harmadfokú a készültség a Kis-Balaton környékén, a belvíz erdőket, kaszálókat árasztott el, de a lakóházakat nem veszélyezteti. Tíz üzemelő szivattyúteleppel közel ötszázezer köbméter vizet emeltek át az elöntött területekről.

Több mint hatezer hektár a belvízzel elöntött területek nagysága a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság készültségben lévő belvízvédelmi szakaszain. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet mintegy egymillió forint értékben higiéniai szerekkel segíti az esőzések miatt károsult több dunántúli település lakóit.

Jelenleg 11 megyében kell lokálisan vagy szórványosan valamilyen belvízvédelmi tevékenységet folytatni. A településeken folynak az utómunkálatok, szivattyúzzák a vizet, fertőtlenítenek, takarítanak.