Alfréd
-2 °C
2 °C

Életveszélyes utak a Vértesben

2004.02.23. 13:04
Jeges és vizes utak, valamint a rárakódott jég súlya alatt letörött faágak nehezítik a közlekedést Budapest útjain. A Vértesben több utat életveszélyesnek minősítettek, Borsodban sószóró csúszott az árokba.
"A főutak vizesek, a mellékútvonalak jegesek, síkosak, néhány vonalon nem, vagy csak egy szakaszon járnak a tömegközlekedési eszközök" - mondta Vizei Márta. Tájékoztatása szerint így például nem közlekedik az 59-es villamos, de az 56-os villamos is csak a Moszkva tér és a Budagyöngye megálló között jár, mert fa dőlt a sínekre.

A Jánoshegyi és a Tündérhegyi utakat lezárták a forgalom elől, mert a jég súlya alatt letört faágak akadályozzák a közlekedést.

A Pilisi Parkerdő Rt. arra kér mindenkit, lehetőleg kerüljék a hegyvidéki erdőket, mert az ónos eső következtében vastag jégréteg rakódott a budapesti és környéki erdőterületek fáira, melyek már nem bírják a terhelést.

"A magasabban fekvő területeken fák dőlnek ki, ágak szakadnak le" - írta közlemébnyében Lomniczi Gergely tájékoztatási főmunkatárs. Az Rt. az életveszély miatt az autósokat arra kéri, ha tehetik, kerüljék a Budakeszi, Szépjuhászné, Hármashatár-hegyi, Zugligeti, Csillaghegyi utakat és a Szépvölgyi út erdőben futó szakaszát. Közlése szerint az erdészet az Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-vel és a tűzoltósággal közösen folyamatosan takarítja az autóutakat.

Jégpáncél Borsodban

Jégpáncél borítja Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a mellékutak nagy részét az ónos eső miatt - jelentette az MTI. Edelény térségében egy szóróautó a jeges úton megcsúszott, és szakadékba zuhant. A Borsod Volán Rt. autóbuszainak nagy része a reggel órákban nem tudott elindulni, a többi pedig tetemes késéssel közlekedett. Főleg Aggtelek, Jósfafő, Edelény, Ózd, a Cserehát, illetve a zempléni térségben akadozott a tömegközlekedés.

A megyei közútkezelő több mint 30 munkagépe folyamatosan dolgozik, a főutak járhatók, a mellékutak meredek szakaszait a hétfő reggeli órákban nehezen járhatók, illetve járhatatlanok voltak. Akadt olyan település, amelyet órákig nem lehetett megközelíteni. A mentők munkája is megsokszorozódott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, elsősorban gyalogos sérülések miatt riasztották őket, többeknek kezük, illetve lábuk tört.

Iskolaszünet Zemplénben

Borsod megye zempléni térségében több hegyközi faluban szünetel a tanítás az általános iskolákban, mert a gyerekeket szállító autóbuszok a jeges utakon nem tudnak közlekedni - tájékoztatta az MTI-t Mikóháza polgármestere hétfőn. A hegyközben nyolc település általános iskolájában szünetel a tanítás.

Eső és hó hétfőn is
Borult idő lesz, országszerte esővel, ónos esővel, északnyugaton havazással. A felhőzet legfeljebb délen szakadozhat fel késő délutántól. A szél az északnyugati országrészben megerősödik. Koradélután 3-8, késő este 0-5 fok várható.

Az időjárás.hu adatai szerint változékony marad az időjárásunk. Gyakran lesz erősen felhős az ég és további csapadékra számíthatunk. Délen inkább eső, északon viszont havazás is kialakul. A hőmérsékletek az átlagos értéket közelítik.

Életveszélyes utak a Vértesben

Egy utat lezártak a forgalom elől, de többet is életveszélyesnek minősítettek a közútfenntartók szakemberei a Vértes térségében - értesült a HavariaPress. Tatabánya közelében, a Nagyegyháza és Szárliget közötti utat a rendőrök mindennemű forgalom elől lezárták, az úttestre fagyott jég, illetve a jegesedés miatt az útra boruló faágak miatt.

Emellett több útszakasz állapotát is életveszélyesnek minősítették a térségben, Fejér és Komárom-Esztergom megyében. Így például szinte járhatatlan a Vértesboglár és Újbarok közötti útszakasz, a vérteskozmai bekötőút, valamint a Csákvár környéki utak egy része. A Vértes Volánnál néhány szakaszon fennakadásokra kell számítani, Nagyegyháza és Szárliget környékén pedig egyes buszjáratok módosított útvonalon közlekedhetnek.

Az átlagos riasztások tízszeresével kellett megbirkózniuk vasárnap a mentőknek a csúszós utak miatt. Elsősorban kéz-és lábtörések miatt riasztották a mentőket. Az országos eső és ónos eső lassította a közúti és a vasúti közlekedést egyaránt. Budapesten ötven munkagéppel igyekeznek síkosság-mentesíteni az utakat.

Sínekre dőlt fák, leszakadó felsővezetékek
Országszerte több helyen is megrongálódtak a vasúti felsővezetékek a hétvégi jegesedés miatt, emellett sínekre dőlő fák is lassítják a vonatközlekedést - jelenti a HavariaPress. A MÁV vonalain vasárnaphoz hasonlóan hétfőn reggel is komoly gondokat okozott az ónos eső. A felsővezetékek többek között Rákos és Pécel között rongálódtak meg, ezen a szakaszon ezért a helyreállítás befejeztéig csak egy vágányon járhatnak a vonatok. Gödöllő és Aszód között, a miskolci vasútvonalon egy fa dőlt a vasúti pályára, ott ezért már több mint másfél órás késések is előfordulhatnak. Szárliget közelében a győri vasútvonal sínjeire borult egy nagy méretű fa, ott ezért most szünetel a vonatok közlekedése. Késnek a vonatok az esztergomi és a veresegyházi vonalon is, a váltók jegesedése miatt.