Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Csütörtökön önti el a Duna a budapesti rakpartokat

2005.07.13. 14:01
Miközben az utóbbi napok esőzései okozta károk felszámolása folyamatban van, a vízügyi főigazgatóság tájékoztatása szerint kisebb árhullám vonul le a folyókon. Várhatóan a Duna csütörtökön délután önti el a budapesti alsórakpartokat.

Az árvízi készültségi szintet megközelítő, illetve meghaladó vízállás várható a Dunán, a Fekete-, a Kettős- és a Hármas Körösön, valamint a Maroson - közölte az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel szerdán.

Kisebb árhullám vonul le a Dunán

Az elmúlt napok esőzéseinek hatására a folyókon, kisebb vízfolyásokon jelentősen emelkednek a vízszintek, a folyók felső szakaszain intenzív az áradás - tartalmazza a főigazgatóság közleménye.

A jelenlegi információk alapján megállapítható, hogy a meteorológiai körülmények a Dunán kisebb árhullám levonulását jelentik, amely szerint Nagybajcs térségében harmadfokú, Komáromnál másodfokú, ez alatt első fokú védekezési szintet meghaladó vízállások számíthatók. A Mosoni-Duna Győrnél elárasztotta a rakpartot. A megyeszékhelyen szerda éjjel várható a tetőzés 530 centiméterrel. A Mosoni-Duna Győr és Bácsa közötti szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van.

Budapestnél az alsó rakpartot várhatóan csütörtök délutántól fogja elönteni a víz, azaz meghaladja majd a vízállás a 600 centimétert. A Körösökön és a Maroson első fok körüli vízállásokra lehet számítani - olvasható a dokumentumban.

Kárelhárítás Nagytótfaluban és Boldván

Még tart a károk helyreállítása a Baranya megyei Nagytótfalun - közölte Afentáler József polgármester. "Folyik az árkok, utak tisztítása, a károsultak otthonainak fertőtlenítése" - mondta el.

A kár több mint tízmillió forintra tehető, miután hétfőn három ház húsz lakóját is kiköltöztették. Ők legkorábban tíz nap múlva térhetnek vissza házaikba, addig rokonoknál laknak - mondta. A falura hétfő délelőtt zúdult jelentős mennyiségű csapadék, az utcákon 60-70 centiméter magasan hömpölygött víz.

Továbbra is tart a mentés az özönvízszerű esőzés sújtotta Boldván, ahol még napokat vehet igénybe a kárfelmérés, a fertőtlenítés, és csak ez után következhet a helyreállítás - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere az MTI-vel szerdán.

Apad a víz, ám 8-10 házat a romatelepen még mindig körbe vesz, ezért elmondható, hogy mintegy 80-90 ember a következő éjszakát is ideiglenes szálláson tölti majd; az ellátásuk biztosított - mondta Csabai Gyula. A polgármester szerint egyelőre becsülni sem lehet, hogy a hétvégi esők miatt mekkora kár keletkezett a településen, de azt elmondta, hogy a védekezés költségei eddig 6-7 millió forintra rúgnak.

Nógrádban nincs lakhatatlan ház

Nógrád megyében nincs lakhatatlan ház, de csaknem tucatnyi településen adott munkát a tűzoltóknak a sok eső; a kárfelmérést szerdán kezdték meg - értesült az MTI a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársától.

Jelenleg is négy tűzoltó egység dolgozik még Gödöllőn, Érden és Százhalombattán a nagy esők okozta károk elhárításán - közölte a Pest megyei katasztrófavédelmi igazgatóság századosa.

Az elmúlt napon összesen 150 esetben riasztották a főváros környékén a tűzoltókat - mondta Tóth Tihamér. Zsámbékon egy lángossütő büfé fogott lángot a becsapódó villámtól, Szigetcsépen egy családi ház teteje gyulladt fel emiatt, más esetekben az elöntött pincéknél kellett a szivattyúkat bevetni. Vészesen megáradt a Rákos patak is, ezért Isaszeg mellett egy tanyához vezető úton vált szükségessé homokzsákok elhelyezése, Pécelen pedig a hordaléktól eltömődött vízelvezetők miatt 15 ház alsó szintje került víz alá, volt ahol a két métert is elérte a magassága.